Українські військові виконали різдвяні пісні англійською, щоб нагадати світу про війну. Відео

Українські військові виконали різдвяні пісні англійською, щоб нагадати світу про війну. Відео

Платформа збору коштів UNITED24 випустила відео, на якому 9 українських військових співають відомі різдвяні пісні: Happy Xmas (War Is Over), Have Yourself a Merry Little Christmas, Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow! and I’ll Be Home for Christmas. Ці кавер-версії мають змінений текст, нагадуючи людям про війну та важливість глобальної підтримки України.

Кавери виконувалися на бандурі (багатовіковий традиційний український інструмент), сопілці та гітарі, з перкусією та синтезатором.

Знімання відео проходило в землянці поблизу Бахмута, на тлі зруйнованих російськими окупантами цивільних будівель — будинку культури та вокзалу у прифронтовому Лимані, шкіл і автозаправної станції у Костянтинівці, містечку за 15 км від фронту.

«Ми хотіли привітати світ з Різдвом Христовим, і водночас нагадати всім, що війна в Україні триває. Пісні, які ми підібрали, є справжніми святковими символами. Деякі слова в тексті були змінені. Наприклад, фраза „War Is Over“ у Happy Xmas (War Is Over) Джона Леннона було змінено на „War Is Not Over“. I’ll Be Home for Christmas, пісня, написана з точки зору солдата Другої світової війни та виконана Френком Сінатрою, містить рядок „I won’t be home this Christmas“. Ці рядки, заспівані українськими військовими, звучать так сердечно, так щиро. Україні потрібна підтримка. Сьогодні, на Різдво та Новий рік. Віримо, що світ знову відчує це і буде поруч з нами», — розповідає Ярослава Гресь, координаторка UNITED24.

Герої ролика, створеного за підтримки «Культурного десанту», — військовослужбовці Збройних Сил України, фельдшер Української Добровольчої Армії та бойові санітари.

Гітара та вокал: Олександр Ремез, військовий 110-ї ОБрТРО, поранений у боях під Лисичанськом, Інна Короленко; бойова медикиня взводу вогневої підтримки 206-го батальйону ТРО ЗСУ.

  • Бандура та вокал: Дмитро Романчук, військовослужбовець 59-ї ОМПБр, який брав участь в обороні Києва.
  • Сопілка: Михайло Адамчак, парамедик батальйону «Госпітальєри» Української добровольчої армії, музикант та фронтмен гурту «Кораллі».
  • Перкусія: Артур Темченко, військовослужбовець 110-ї ОБрТРО, актор і барабанщик.
  • Піаніно та вокал: Михайло Олійник, військовослужбовець 59-ї ОМПБр, композитор та музичний продюсер.
  • Саксофон: Дмитро Дудко, військовослужбовець 59-ї ОМПБр.
  • Вокалісти: Бойова медикиня 3-го мотопіхотного взводу 1-ї роти 10-ї ОГШБр «Едельвейс» Ірина Косовська; Вікторія Чудаковська, військовослужбовиця 59-ї ОМПБр; Світлана Чередниченко, солістка заслуженого Академічного зразково-показового оркестру Збройних сил України.

«Минуло майже 2 роки з початку моєї служби в Збройних силах, і сьогодні музика є засобом реабілітації як для мене, так і для моїх побратимів, з якими ми зараз служимо під Бахмутом, — розповідає Короленко. — Під час різдвяних свят люди природним чином дистанціюються від чужих проблем. Мені б дуже хотілося, щоб цей проєкт допоміг світу зрозуміти, що війна не закінчилася і потрібно максимально долучатися. Чим більше у нас буде прихильників, тим більше допомоги прийде до нас, і тим швидше ми будемо рухатися до перемоги».