Зеленський подякував діаспорі та почав запровадження подвійного громадянства

Зеленський подякував діаспорі та почав запровадження подвійного громадянства

Президент Володимир Зеленський подякував українцям за кордоном у понеділок за підтримку під час вторгнення Росії та запропонував змінити конституцію, щоб дозволити подвійне громадянство, пише Reuters.

Конституція України не надає українським громадянам права на подвійне громадянство, тому мільйони людей українського походження, які живуть за кордоном, не в змозі мати українські паспорти.

У День Соборності України, річницю об’єднання Західної Української Народної Республіки та Української Народної Республіки в 1919 році, Зеленський заявив, що він подає проєкт законодавства до Верховної Ради, що дозволить подвійне громадянство.

«Сьогодні я вношу у Верховну Раду України ключовий законопроєкт, який дасть змогу ухвалити комплексні зміни до законодавства та запровадити інститут множинного громадянства, — сказав Зеленський під час привітання зі святом. — І це дасть змогу мати наше громадянство всім етнічним українцям та їхнім нащадкам із різних країн світу. Звісно, окрім громадян країни-агресора».

Зеленський часто підкреслює необхідність єдності, поки війна Росії в Україні триває, а Київ сильно залежить від військової та фінансової допомоги з-за кордону, зазначає видання.

Дякуючи діаспорі за її підтримку, зокрема й тим, хто приїхав боротись за Україну, Зеленський підкреслив, що слова «Я — українець» несуть особливе значення, і привітав незламність українського народу.

Зміни в Конституції України потребують схвалення Верховної Ради, процесу, який може зайняти близько року, та дозволу Конституційного суду.