Чи можуть українські біженці одружуватися із громадянами США і залишатися жити в країні

Чи можуть українські біженці одружуватися із громадянами США і залишатися жити в країні

Українські біженці мають таке ж право одружуватися із громадянами Сполучених Штатів, як і іноземці інших категорій, пише NOLO.

Якщо чоловік або дружина громадянина США спочатку приїхали до Сполучених Штатів як неіммігранти за візою або за гуманітарним паролем, український чоловік або дружина можуть мати право подати заяву на зміну статусу вже перебуваючи у США і без потреби залишати країну. Основною формою для цього є I-485. Обидва з подружжя будуть присутні на співбесіді в одному з місцевих офісів служби громадянства та імміграції США (USCIS).

У разі, якщо один з подружжя — громадянин США, не має значення, чи є у його чоловіка або дружини законний статус у США, коли вони подають заяву на зміну статусу. Але якщо один із подружжя — постійний житель, тобто власник грін-карти, його чоловік або дружина повинні мати законний статус.

Є ще одне важливе міркування для подружжя, в якому є постійний житель та які бажають змінити статус: перш ніж ви зможете подати заяву, ви повинні досягти початку списку очікування. Через щорічні обмеження на кількість людей, які можуть отримати постійне місце проживання за такою категорією, часто формується список, що базується на «пріоритетній даті». Очікування часто займає від двох до п’яти років, хоча іноді — значно менше. І про закінчення очікування вас не повідомлять, треба розбиратися самостійно.

Якщо чоловік або дружина в’їхали до США без перевірки або за підробленою візою, або приймаюча сторона є постійним жителем, а не громадянином, ситуація може бути складнішою і отримати грін-карту буде теж складніше, хоча й не неможливо. У цьому разі радимо звернутися до імміграційного адвоката.