США відхилили пропозицію Путіна щодо припинення вогню в Україні: Reuters

США відхилили пропозицію Путіна щодо припинення вогню в Україні: Reuters

Пропозицію президента Росії Володимира Путіна про припинення вогню в Україні для заморожування війни США відхилили після контактів між посередниками, повідомили Reuters три російські джерела, знайомі з обговореннями. З посиланням на видання про це пише US News.

Провал підходу Путіна відкриває третій рік наймасовішого конфлікту в Європі з часів Другої світової війни та показує, наскільки далеко одна від одної залишаються дві найбільші ядерні держави світу.

Джерело в США заперечило будь-які офіційні контакти та заявило, що Вашингтон не братиме участі в переговорах без України.

Повідомляється, що Путін у 2023 році публічно та приватно через посередників, у тому числі через арабських партнерів Москви на Близькому Сході та інших, надсилав Вашингтону сигнали про те, що він готовий розглянути припинення вогню в Україні.

Путін пропонував заморозити конфлікт на нинішніх лініях і не бажав поступатися українською територією, контрольованою Росією, але сигнал пропонував те, що деякі в Кремлі вважали найкращим шляхом до певного миру.

«Контакти з американцями закінчилися нічим», — повідомило Reuters високопоставлене російське джерело, обізнане з дискусіями наприкінці 2023 і на початку 2024 років, на умовах анонімності.

Друге джерело повідомило Reuters, що американці через посередників сказали Москві, що не будуть обговорювати можливе припинення вогню без участі України, тому контакти закінчилися провалом. Третє джерело заявило: «З американцями все розвалилося», адже вони не хотіли тиснути на Україну.