Сенат схвалив допомогу Україні, але Джонсон може не винести її на голосування

Сенат схвалив допомогу Україні, але Джонсон може не винести її на голосування

Після тижнів суперечок Сенат США прийняв новий пакет допомоги Україні та Ізраїлю, але Палата представників, схоже, навряд чи винесе його на голосування, що ще більше затримує американську допомогу в критичній точці боротьби України з Росією, пише Euronews.

Спікер Палати представників США Майк Джонсон увечері в понеділок різко розкритикував пакет допомоги на суму 95,3 мільярда доларів перед тим, як Сенат ухвалив його вирішальною більшістю голосів. Лідери Сенату та помірковані представники обох партій намагалися довести, що США залишаються відданими захисту своїх союзників, і витримали марафонські промови від групи праворадикальних сенаторів-республіканців, перш ніж голосувати.

Законодавці, які виступають за допомогу, розглядають пакет як пряму інвестицію в американські інтереси для забезпечення глобальної стабільності. Відповідно до законопроєкту, Україні буде виділено приблизно 60 мільярдів доларів, третина з яких буде витрачена на поповнення запасів зброї та обладнання американських військових, щоб компенсувати все, що було надіслано до Києва.

Але Джонсон у своїй заяві зазначив, що пакет не містить положень безпеки на кордоні США з Мексикою, назвавши його «мовчазним щодо найгострішої проблеми, яка стоїть перед нашою країною».

«Якщо Сенат не отримав жодних змін у політиці кордону, Палата повинна буде продовжувати працювати за власним бажанням у цих важливих питаннях», — сказав Джонсон.

Відновлення опозиції з правого боку є лише останнім прикладом того, як позиція Республіканської партії у зовнішніх справах трансформується під впливом Дональда Трампа, який залишається ймовірним кандидатом у президенти від партії. Колишній президент відвів свою партію від зовнішньополітичних доктрин агресивного втручання Америки за кордоном до ізоляціонізму «Америка перш за все».

Однак, прихильники пакета в Сенаті були підбадьорені тим фактом, що, попри очевидний скептицизм пана Джонсона, багато республіканців у Палаті представників – хоч і меншість – все ще рішуче хочуть фінансувати оборону України, поки триває війна.