Кулеба закликав українців повернутися з-за кордону та допомогти у війні

Кулеба закликав українців повернутися з-за кордону та допомогти у війні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав українців, які залишили країну під час повномасштабного вторгнення Росії, повернутися та допомогти захистити Батьківщину. Про це він сказав в інтерв’ю The Irish Times, пише Ukrayinska Pravda.

Глава МЗС подякував Ірландії, яка з початку повномасштабного вторгнення прихистила понад 100 тисяч українців і надала гуманітарну допомогу на десятки мільйонів євро.

«Ми поважаємо індивідуальний вибір кожної людини, але також закликаємо всіх українців, які покинули країну з початку повномасштабного вторгнення, розглянути можливість повернення додому», — додав Кулеба.

«Ми розуміємо, що деякі люди можуть не мати цього вибору за станом здоров’я чи іншими особистими обставинами. Але тих, у кого є вибір, ми запрошуємо повернутися і своїм прямим особистим внеском допомогти Україні боротися і вижити», — пояснив він.

Приблизно шість мільйонів людей покинули Україну з початку повномасштабного вторгнення Росії, більшість з них — до Європейського Союзу.

Минулого місяця ЗМІ повідомили, що Україна веде переговори з офіційними особами ЄС, щоб переконатися, що майбутні міграційні правила ЄС допоможуть гарантувати, що наступного року більше українців повернуться додому для підтримки української економіки.

Постійний представник України при ЄС Всеволод Ченцов прогнозує, що у 2025 році, коли закінчиться термін дії тимчасового захисту українців в ЄС, між державами-членами та Києвом розгорнеться боротьба за українських громадян.