Путін погрожує ядерною війною країнам, які відправлять в Україну війська

Путін погрожує ядерною війною країнам, які відправлять в Україну війська

Президент Росії Володимир Путін у четвер посилив свої погрози на адресу західних країн, попередивши, що якщо вони надішлють власні війська в Україну, вони ризикують глобальною ядерною війною, пише NBC News.

Путін висловив погрозу на початку свого щорічного звернення до нації напередодні президентських виборів наступного місяця, на яких він точно переможе. Він понад дві години виступав перед Федеральними зборами Росії. У виступі охопив низку тем, від низької народжуваності до потреби у кращому покритті РФ зв’язком. Але головним питанням було його застереження щодо поглиблення втручання Заходу в Україну.

Його коментарі були зроблені після того, як цього тижня президент Франції Емманюель Макрон заявив, що союзники по НАТО можуть відправити війська в Україну в майбутньому, а не просто фінансувати та озброювати країну опосередковано. Пропозицію Макрона швидко відкинули Сполучені Штати та інші країни, але Путін сказав, що такий розвиток подій загрожує ширшою війною з потенційно апокаліптичними наслідками.

«Це дуже небезпечно, тому що насправді може спровокувати використання ядерної зброї, — сказав він. — Хіба вони цього не розуміють?»

Російський лідер заявив, що його стратегічні ядерні сили знаходяться в «повній готовності» і припустив, що гіперзвукова ядерна зброя, про яку він вперше згадав у 2018 році, наближається до повної готовності — твердження, яке неможливо перевірити. Путін часто робив такі погрози протягом останніх двох років після свого повномасштабного вторгнення в Україну. Але це попередження було, в очах деяких спостерігачів, його найбільш різким.

Марк Галеотті, почесний професор Університетського коледжу Лондона, сказав, що Макрон передав Путіну «пропагандистський подарунок», оскільки це посилило наратив російського лідера про те, що Москва бореться із Заходом загалом, а не лише з Україною.