Майже половина українців вважає, що Захід починає втомлюватись від України

Майже половина українців вважає, що Захід починає втомлюватись від України

Після повномасштабного вторгнення Київський міжнародний інститут соціології регулярно досліджує поширеність різних наративів, які потенційно можуть становити загрозу національній безпеці. Один із таких наративів полягає в тому, чи відчувають підтримку Заходу, чи, навпаки, вважають, що Захід готовий покинути Україну.

Згідно з результатами власного опитування КМІС у грудні 2023 року, 87% українців переконані, що якщо Україну належно підтримає Захід (зброя, фінанси, санкції), то країна зможе досягти успіху у війні проти Росії. Водночас уже на початку жовтня 2023 року в опитуванні щодо підтримки ЄС 75% українців вважали допомогу корисною, а 56% — недостатньою.

Українці залишаються оптимістами, позитивно дивляться в майбутнє та вірять у Перемогу (у лютому 2024 року 89% вірили, що Україна переможе), оскільки сприймають нинішню боротьбу як спільне протистояння України та західних союзників проти «осі зла».

Поширення наративу про «втому Заходу» є небезпечним, оскільки підриває віру в перемогу та фактично суперечить активній підтримці України низкою західних країн. Однак в умовах, коли Росія нарощує видобуток і отримує допомогу від інших тоталітарних режимів, поточної підтримки недостатньо. І допомога не завжди приходить вчасно.

На кінець 2022 року лише 15% українців вважали, що Захід втомився від України, його підтримка слабка, і що Захід хотів би поступок від України Росії. Через рік, на початку жовтня 2023 року, частка українців, які в це вірять, досягла 30%, а в лютому 2024 року (тобто зараз) — 44%. Наразі все ще більше тих, хто вважає, що Захід продовжує максимально підтримувати Україну — 49%, але цей показник знизився з 76% на кінець 2022 року.

Заступник директора КМІС А. Грушецький зазначив, що 24 лютого 2024 року виповнилася друга річниця повномасштабного вторгнення Росії, і Україна та українці почули багато добрих і сильних слів підтримки від західних партнерів. Але вже 25 лютого на форумі «Україна. Рік 2024» президент Зеленський зазначив, що наразі є 4 бригади, які ще не отримали техніку, обіцяну для контрнаступу у 2023 році.

«Тому ми закликаємо Захід перейти від сильних слів до сильних дій. Україна та українці зберігають волю до Перемоги, Україна та українці прагнуть продовжувати протистояти агресору. Україна та українці заслуговують на належну підтримку тут і зараз», — заявив Грушецький.