Пентагон зважує, чи надавати Україні допомогу з останніх резервів: що відомо

Пентагон зважує, чи надавати Україні допомогу з останніх резервів: що відомо

Пентагон зважує, чи використовувати останнє джерело фінансування, яке у нього залишилося, для військової допомоги для підтримки зусиль України проти Росії навіть без гарантій, що ці кошти будуть поповнені Конгресом. Про це повідомили CNN численні чиновники з питань оборони.

Департамент оборони все ще має у своєму розпорядженні близько 4 мільярдів доларів президентських повноважень для України, що дозволяє Пентагону залучати зі своїх власних запасів військову техніку для Києва. Але Пентагон раніше не бажав витрачати будь-яку частину цих грошей без гарантій, що вони будуть відшкодовані Конгресом — адже це може вплинути на готовність американських військ.

Але в умовах, коли Україна все більше потребує військової допомоги США, а керівництво республіканців у Палаті представників відмовляється провести голосування щодо надання додаткового фінансування, високопоставлені чиновники оборони обговорюють, чи існує якась внутрішня фінансова подушка, яка дозволила б Департаменту витратити принаймні частину цієї суми в 4 мільярди доларів на допомогу Україні у боротьбі з Росією.

Жодних рішень поки не прийнято, підкреслили чиновники. Але розмови про цей варіант та інші потенційні плани B стають дедалі актуальнішими протягом останніх кількох тижнів, оскільки ситуація на полі бою в Україні стає все більш скрутною.

Чиновники заявили, що департамент може витратити частину цих 4 мільярдів доларів, навіть не знаходячи всередині грошей, які можна було б використати для їх поповнення. Але для Пентагону не було б безпрецедентним знайти додаткові, несподівані джерела фінансування. Минулого року Департамент оборони виявив бухгалтерську помилку, через яку було переоцінено суму допомоги, яку надали Україні, на 6,2 мільярда доларів. Ці додаткові гроші стали подушкою для відомства, що дозволило йому залучати військову допомогу Україні довше, ніж очікувалося, повідомляв раніше CNN.

Прессекретар генерал Патрік Райдер сказав, що Пентагон продовжує вивчати шляхи продовження підтримки України.

«Ми збираємося продовжувати шукати шляхи, якими ми можемо підтримати Україну в її боротьбі за свободу та збереження суверенітету», — сказав Райдер.

Цього тижня президент України Володимир Зеленський заявив CNN, що Україна не виграє війну без подальшої підтримки США.