Як українцю продовжити гуманітарний пароль у США: інструкція

Як українцю продовжити гуманітарний пароль у США: інструкція

Нагадаємо, що США дозволили українцям, які прибули до країни за гуманітарними паролями — зокрема, і за програмою Uniting for Ukraine, — продовжити легальне перебування ще на два роки. Але для цього потрібно знову подати деякі документи. Які саме — розповідає Служба громадянства та імміграції США (USCIS).

Починаючи з 27 лютого 2024 року, USCIS приймає та розглядає на індивідуальній основі заяви певних українців та їхніх найближчих родичів із гуманітарним паролем. Поновлення не відбувається автоматично. Ось що треба зробити.

Насамперед створіть онлайн-акаунт USCIS, якщо у вас його ще немає. Інформація про те, як це зробити, доступна тут українською мовою. Це дозволить вам отримувати сповіщення про статус вашої заяви.

Навіть якщо ви подаєте документи на папері, ви можете додавати їх до свого облікового запису. У такому випадку натисніть на My Account («Мій обліковий запис»), а потім у випадаючому меню виберіть Add a paper-filed case («Додати справу, подану в паперовому вигляді»). Введіть номер квитанції, і ви зможете побачити статус та історію вашої справи.

Нагадуємо: ті, хто приїхав у США за програмою U4U, зобов’язані підтвердити виконання всіх вимог, у тому числі в онлайн-кабінеті USCIS:

  • підтвердження того, що ви виконали вимоги щодо вакцинації або маєте право на виняток з вимог щодо вакцинації від кору, поліомієліту та першої дози вакцини проти COVID-19, схваленої або дозволеної Управлінням з контролю за продуктами і ліками США (FDA), або вакцини проти COVID-19, внесеної до переліку ВООЗ для використання в екстрених випадках (EUL);
  • підтвердження того, що ви пройшли медичний скринінг на туберкульоз, включаючи тест на вивільнення інтерферону-гамма (IGRA), протягом 90 днів.

Як подати заяву онлайн

Подайте такі документи:

  • форму I-131, Заяву на проїзний документ (заповнену та підписану);
  • виберіть опцію «I am outside of the United States, and I am applying for Advance Parole Document» («Я перебуваю за межами США і подаю заяву на отримання попереднього документа про гуманітарний пароль), навіть якщо ви у США і подаєте повторну заяву;
  • виберіть «Yes» («Так») на питання про подання заяви на гуманітарний пароль;
  • якщо ви допомагаєте неповнолітній особі подати заяву, вкажіть її саму як заявника;
  • подайте необхідну документацію та сплатіть збір за подання заяви. Примітка: Ви не можете подати запит на звільнення від сплати збору, якщо ви подаєте заяву онлайн.

Як подати заяву поштою на папері

Подайте такі документи:

  • форму I-131, Заяву на проїзний документ (заповнену та підписану);
  • виберіть опцію «I am outside of the United States, and I am applying for Advance Parole Document» («Я перебуваю за межами США і подаю заяву на отримання попереднього документа про гуманітарний пароль), навіть якщо ви у США і подаєте повторну заяву;
  • напишіть від руки «Ukraine RE-PAROLE» у верхній частині форми;
  • подайте необхідну документацію та сплатіть збір за подання заяви або подайте запит на звільнення від сплати збору.

Вам потрібно буде знову надати документи, що підтверджують ваш початковий період гуманітарного пароля та вашу особу, зокрема фотографію, ім’я та дату народження. Приклади документів включають:

  • форма I-94;
  • копія вашого документа про дозвіл на працевлаштування, виданого USCIS (USCIS Employment Authorization Document). Додайте копії лицьового та зворотного боків. Може бути корисно посилатися на ваш EAD, коли ви створюєте онлайн-акаунт USCIS, щоб забезпечити послідовність у вашій заяві;
  • копія обох сторін вашого водійського посвідчення або посвідчення особи, виданого урядом;
  • копія сторінки, що посвідчує особу (біографічна сторінка) вашого паспорта, з перекладом на англійську мову та копії всіх штампів про допуск та гуманітарний пароль у вашому паспорті для в’їзду до Сполучених Штатів. Зверніть увагу, що діти можуть бути вписані в український паспорт одного з батьків; у таких випадках інформація про дітей не буде вказана на сторінці, що посвідчує особу.

Якщо Ви подаєте до USCIS будь-який документ, що містить іноземну мову, Ви також повинні додати повний переклад на англійську мову, завірений перекладачем як повний і точний, а також засвідчення перекладача про те, що він компетентний перекладати з іноземної мови на англійську.

За подання клопотання про умовно-дострокове звільнення за цією процедурою стягується збір. Актуальні розміри зборів — за посиланням.