Половина чоловіків призовного віку в Україні кажуть, що не готові до мобілізації

Половина чоловіків призовного віку в Україні кажуть, що не готові до мобілізації

Не готові до мобілізації майже половина чоловіків призовного віку — 48,1%. Натомість 35% чоловіків відчувають готовність стати до лав Збройних Сил України. Як передає Censor.net, про це свідчать дані соціологічного опитування, проведеного дослідницьким агентством Info Sapiens.

Також соціологи намагалися з’ясувати не лише готовність українських чоловіків стати до лав ЗСУ, а й мотивацію такого рішення.

Серед основних причин, які демотивують українських чоловіків йти до війська, були недостатнє матеріальне забезпечення (65,6%), можливість отримати інвалідність або померти (64,1%), невизначеність строку служби (63,8%) та ймовірність потрапити до поганого командира (59,6%). Ймовірність опинитися «під поганим командиром» лякає респондентів більше, ніж полон — 59,6% проти 50,8%.

71% респондентів, коментуючи свою мотивацію йти до лав ЗСУ, зазначили, що основним мотивом є захист країни та рідних (71%), а також прагнення помститися та знищити ворога (64,6%). Дохід не відіграє ключової ролі в мотивації людей йти в армію — він впливає на мотивацію до мобілізації лише у 33% респондентів. Половина респондентів заявляють про готовність служити, якщо отримають повістку — 50,5%.

Якщо більшість дивиться на поточну ситуацію на фронті зі стриманим оптимізмом, то 23% не змогли зайняти чіткої позиції щодо майбутнього: 36% вважають, що ситуація дещо або значно покращиться, 20% — що вона дещо або значно погіршиться, а 21% вважають, що не зміниться.

На думку респондентів, негативний вплив на боєздатність Збройних Сил цього року матимуть корупція в Міноборони (46,2%), брак зброї та боєприпасів (35,7%), втома населення від війни (29%) та скорочення військової допомоги з боку партнерів (22,3%).

Можливе покращення ситуації у 2024 році респонденти пояснюють збільшенням військової допомоги з боку міжнародних партнерів (51,9%), розширенням внутрішнього виробництва зброї та боєприпасів (46,2%) та згуртованістю українського суспільства (39,8%).