В Україні знайдено найдавніший доказ існування людей у Європі: понад 1 млн років

В Україні знайдено найдавніший доказ існування людей у Європі: понад 1 млн років

Згідно з дослідженням, опублікованим у середу в журналі Nature, стародавні кам’яні знаряддя праці, знайдені на заході України, можуть бути найстарішим відомим доказом присутності людини в Європі. Про це повідомляє US News.

Відколоті камені, навмисно виліплені з вулканічної породи, були викопані в кар’єрі в Королево на Закарпатті в 1970-х роках. Археологи використали нові методи, щоб визначити вік шарів осадових порід, що оточують інструменти. І це понад 1 мільйон років.

«Це найдавніший доказ існування будь-якого типу людини в Європі», — сказав Мадс Фауршу Кнудсен, геофізик з Орхуського університету в Данії та співавтор нового дослідження. За його словами, невідомо, хто з ранніх предків людини виготовив інструменти, але, можливо, це був Homo erectus, перший вид, який ходив прямо та навчився використовувати вогонь.

Відколоті кам’яні інструменти, ймовірно, використовувалися для різання м’яса і, можливо, зішкрібання шкур тварин. Дослідники припускають, що інструментам може бути 1,4 мільйона років, але інші експерти стверджують, що їм може бути трохи більше 1 мільйона років, що поміщає їх приблизно в той самий діапазон дат, як й інші стародавні інструменти, знайдені в Іспанії.

Найдавніші кам’яні знаряддя цього типу були знайдені в східній Африці та датуються 2,8 мільйона років тому, сказав Рік Поттс, який керує програмою походження людини Смітсонівського інституту. Пам’ятка в Україні є важливою, оскільки «це найдавніша стоянка на півночі», і свідчить про те, що ранні люди, які розселилися з Африки за допомогою цих інструментів, змогли вижити в різноманітних середовищах.

«Найдавніші люди з цією старовинною технологією кам’яних знарядь змогли колонізувати всюди від теплої Іберії (Іспанія) до України, де принаймні сезонно дуже холодно — це дивовижний рівень адаптації», — сказав Поттс.