Папа Римський потрапив у скандал світового масштабу через заяву про Україну

Папа Римський потрапив у скандал світового масштабу через заяву про Україну

Папа Римський Франциск викликав гнів України, а також лідерів ЄС і НАТО нещодавно оприлюдненими коментарями, у яких непрямо звучить, що Київ повинен здатися у війні з Росією, пише USA Today.

У лютневому інтерв’ю швейцарській телекомпанії RSI, частина якого була опублікована в суботу, Понтифік закликав Україну бути відкритою для мирних переговорів за посередництва міжнародних повноважень.

«Я думаю, що найсильніший той, хто дивиться на ситуацію, думає про людей і має відвагу білого прапора, і веде переговори. Слово „переговори“ — це мужнє слово. Коли ви бачите, що ви зазнали поразки, що справи йдуть погано, ви повинні мати мужність вести переговори», — сказав понтифік.

Слова викликали швидку реакцію. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що сильні підтримують тих, хто бореться за справедливу справу проти злочинців, «а не намагаються поставити їх на одне місце і назвати це «переговорами».

«Наш прапор — жовто-блакитний, — сказав Кулеба. — Це прапор, яким ми живемо, вмираємо і перемагаємо. Ми ніколи не підніматимемо жодних інших прапорів».

Різко відреагував на заяву понтифіка президент України Володимир Зеленський, зазначивши, що в Україні було багато «білих стін будинків і церков, які зараз обпалені та розбиті російськими снарядами», і тепер «це дуже красномовно говорить, хто саме повинен зупинитись, щоб війна зупинилась».

«Коли російське зло 24 лютого розпочало цю війну, усі українці стали на захист. Християни, мусульмани, юдеї — всі. Я дякую кожному українському капелану, які — з армією, в Силах оборони. Там, на передовій. Захищають життя й людяність. Підтримують і молитвою, і розмовою, і справою. Ось що таке церква — з людьми. А не за дві з половиною тисячі кілометрів — десь там займатись віртуальним посередництвом між тим, хто хоче жити, і тим, хто хоче тебе знищити», — заявив президент.

Критично відреагували також у ЄС і НАТО.

«Ніхто не прагне миру більше, ніж люди в Україні. Всі дуже страждають від цієї війни, в яку їх втягнув Путін… Але мир має бути справжнім, справедливим, не повинно бути жодної окупації, жодного примусу. Ми точно знаємо, що кроком до миру може стати той момент, коли Путін складе зброю — він є агресором, він напав на Україну», — підкреслила Урсула фон дер Ляєн, президентка Єврокомісії.