США готувалися до ядерного удару Росії по Україні наприкінці 2022 року: CNN

США готувалися до ядерного удару Росії по Україні наприкінці 2022 року: CNN

Наприкінці 2022 року США почали «жорстко» готуватися до потенційного ядерного удару Росії по Україні. Про це CNN повідомили два високопосадовці з адміністрації Джо Байдена, пише Ukrinform.

За словами одного зі співрозмовників, відповідне побоювання «було не просто гіпотетичним, а й базувалося на певній інформації, яку ми підібрали». З кінця літа до осені 2022 року Рада національної безпеки США скликала низку засідань для розробки планів на випадок надзвичайних ситуацій.

Адміністрація Байдена вважала, що «втрата» Росією раніше захопленого Херсона наприкінці 2022 року може стати «потенційним тригером» для застосування ядерної зброї, оскільки Росія розглядає її застосування перед лицем «екзистенційних загроз для російської держави», сказав високопоставлений чиновник. Також Росія може розглядати тактичний ядерний удар як засіб стримування від подальших втрат підконтрольної їй території в Україні, та від будь-якого потенційного нападу на саму Росію.

Водночас російська пропаганда тиражувала фейк про українську «брудну бомбу». Американські та західні офіційні особи відкинули обман, але були стурбовані мотивацією цих стверджень, зазначивши, що заяви «не обґрунтовані реальністю». Офіційні особи визнали свою більшу занепокоєність через те, що росіяни говорять такі речі «або як привід для них зробити щось божевільне, або як прикриття для того, що вони самі хотіли зробити», в тому числі як прикриття для ядерної атаки.

Пізніше західні спецслужби повідомили, що російські офіційні особи відкрито обговорюють можливість ядерного удару. Один із чиновників зазначив, що це обговорювалося «на нижчих рівнях російської системи». Однак США ніколи не отримували розвідувальних даних, які б свідчили про те, що Росія справді вживала заходів для мобілізації своїх ядерних сил.

Проте офіційні особи США не були впевнені, що вони будуть знати про переміщення Росією тактичної ядерної зброї, тому що, на відміну від стратегічної, тактична або бойова ядерна зброя досить мала, тож її можна тихо переміщувати та використовувати зі звичайних систем, уже розгорнутих на полі бою в Україні.

США також тісно співпрацювали зі своїми союзниками, щоб розробити плани дій на випадок російського ядерного удару та попередити російську сторону про наслідки. Крім того, США намагалися заручитися підтримкою урядів за межами Альянсу, зокрема Китаю та Індії, щоб утримати Росію від нападу. Наразі американські та європейські чиновники вважають, що небезпека зменшилася, оскільки війна увійшла у період відносного глухого кута. Проте США та їхні союзники залишаються пильними, йдеться у звіті.