Орбан заявив, що Трамп покладе край війні, не давши Україні ні цента

Орбан заявив, що Трамп покладе край війні, не давши Україні ні цента

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що Дональд Трамп припинить війну в Україні, завершивши фінансування Києва, якщо повернеться до влади в листопаді, пише CNN.

«У Трампа є дуже чітке бачення, — сказав Орбан в інтерв’ю угорській телекомпанії M1 у неділю. — По-перше, він не дасть жодної копійки на російсько-українську війну. Тому війна закінчиться, бо очевидно, що Україна не може встояти самостійно».

Коментарі Орбана прозвучали після того, як Трамп приймав угорського лідера в Мар-а-Лаго в п’ятницю. Колишній президент і невелика група найближчих радників зустрілися з Орбаном на курорті у Флориді ввечері в п’ятницю.

Орбан був давнім противником зусиль Європейського Союзу та НАТО допомогти Україні з моменту повномасштабного вторгнення Росії понад два роки тому. Угорщина постійно гальмувала переговори про допомогу від Заходу, хоча нещодавно підписала пакет допомоги Києву на суму 50 мільярдів євро та схвалила вступ Швеції до НАТО після того, як тягнулася кілька місяців.

«Якщо американці разом з європейцями не дадуть грошей і зброї, війна закінчиться. І якщо американці не дадуть грошей, то європейці не зможуть самі фінансувати цю війну. І тоді війна закінчиться», – сказав Орбан.

Орбан, один із небагатьох європейських союзників президента Росії Володимира Путіна, формулює свою позицію як «промирну», попри те, що це фактично винагородить Москву за ведення війни проти слабшого сусіда та дозволить їй вимагати миру на власних умовах.

Трамп дотримується подібного ізоляціоністського підходу під час кампанії за повернення Білого дому в листопаді. Він пообіцяв припинити війну в Україні, якщо його оберуть, протягом 24 годин – процес, який може відбутися лише на умовах Путіна та винагородити його незаконне вторгнення.

Орбан і Трамп, обидва ультраправі популісти, які визначаються антимігрантською та демагогічною риторикою, давно висловлюють взаємне захоплення один одним – попри те, що критики кажуть, що Орбан послабив демократичні інститути країни після повернення до влади у 2010 році. Щедра похвала Трампа на адресу Орбана викликала занепокоєння, що він подвоює свою підтримку автократів, оскільки західні демократії намагаються залишатися єдиними у своїй підтримці України.