Фільм «20 днів у Маріуполі» приніс Україні перший «Оскар» в історії

Фільм «20 днів у Маріуполі» приніс Україні перший «Оскар» в історії

Режисер фільму «20 днів у Маріуполі» Мстислав Чернов, приймаючи премію «Оскар» за найкращий повнометражний документальний фільм у неділю ввечері, різко засудив Росію в одній із найпотужніших промов на церемонії. Про це повідомляє NBC News.

«Це перший „Оскар“ в історії України, і для мене велика честь», — помітно емоційно сказав Чернов на початку свого виступу, звертаючись до глядачів у театрі «Долбі» в Лос-Анджелесі.

«Я вдячний. Але напевно я буду першим режисером на цій сцені, який би хотів не робити цей фільм. Я хотів би мати змогу обміняти це на те, щоб Росія ніколи не нападала на Україну, ніколи не окуповувала наші міста; щоб росіяни не вбивали десятки тисяч моїх співгромадян України.

Я б віддав це, аби вони звільнили всіх заручників, солдатів, які захищали нашу землю, цивільних, які в їхніх тюрмах. Але я не можу змінити історію, не можу змінити минуле, проти ми всі разом, ви і я, ми зараз серед найталановитіших людей світу.

Ми можемо зробити так, щоби історію виправити, щоби правда перемогла. І щоби загиблі люди Маріуполя та ті, хто віддали своє життя, щоби їх ніколи не забули. Тому що кіно формує спогади, спогади формують історію», — сказав Мстислав Чернов під час отримання премії.

Подивитися повне відео виступу можна на YouTube Суспільного. Перемогу своєї кінороботи команда присвятила Україні, про що Чернов розповів у спеціальному зверненні.

«20 днів у Маріуполі» — жахлива хроніка від першої особи про час, який Чернов, а також фотокор Євген Малолєтка та продюсерка Василіса Степаненко провели в обложеному українському місті відразу після початку повномасштабного вторгнення Росії в лютому 2022 року.

Фільм, спільне виробництво Associated Press і PBS, отримав широке визнання, посівши місце в списку п’яти найкращих документальних фільмів 2023 року за версією National Board of Review. Він дебютував на кінофестивалі «Санденс», а потім був показаний на початку 78-ої сесії Генеральної Асамблеї ООН.

На церемонії здавалося, що промова Чернова змусила аудиторію «Оскара» замовкнути, і вона негайно привернула увагу в соціальних мережах, де багато користувачів хвалили його за використання цієї платформи для привернення уваги до боротьби України проти Росії.