Зеленський купив особняк короля Чарльза: правда чи черговий фейк?

Зеленський купив особняк короля Чарльза: правда чи черговий фейк?

Пропагандисти видали шаблонний вебсайт за британську газету та використали маловідомий канал YouTube, щоб поширити цю дезінформацію, повідомляє Ukrinform.

31 березня на англомовному YouTube-каналі Sam Murphy було опубліковано відео, в якому стверджувалося, що президент України Володимир Зеленський нібито придбав особняк Highgrove House, який раніше належав королю Великої Британії Чарльзу III, за 20 мільйонів фунтів.

Автор відео посилається нібито на шістьох колишніх співробітників особняка, яких звільнили після зміни власника, а також Гранта Харролда, колишнього дворецького Чарльза (2004-2011). Пізніше інформацію про відео оприлюднили на англомовному сайті London Crier. Тоді російські ЗМІ та Telegram-канали зробили його репост із посиланням на нібито британську газету.

Це підробка. У британських ЗМІ немає інформації про купівлю особняка Зеленським, немає й офіційних заяв з цього приводу. YouTube-канал, на якому опублікували фейк, був створений 5 лютого 2024 року. На каналі всього три відеоролики, всі вони пов’язані з королівською сім’єю і були завантажені 31 березня. У роликах відтворено різні голоси. На відео про Зеленського темп оратора повільніший, а вимова чіткіша. Це підтверджує орієнтованість відео на іноземних споживачів.

Сайт, який перепостив відео, також виявився фейком. Сервіс перевірки доменів виявив, що домен зареєстровано 26 березня 2024 року. Він не містить жодної інформації про діяльність та власників. Замість імен журналістів матеріали публікуються під ніками dennis.marshall10, alberto.young5. Сайт містить проросійський контент. Швидше за все, «автори» просто копіюють матеріали з російських інтернет-ресурсів, адже на сайті також є новини російською мовою, яку, ймовірно, забули перекласти.

Сайт містить посилання на соціальні мережі, які ведуть на ресурси компанії-розробника програмного забезпечення, де, серед іншого, можна придбати шаблон сайту для власного використання.