«Україні потрібно більше Patriot»: Кулеба відвідав день народження НАТО

«Україні потрібно більше Patriot»: Кулеба відвідав день народження НАТО

Альянс НАТО відзначив 75 років колективної оборони в Європі та Північній Америці, а його провідні дипломати пообіцяли продовжувати цей курс в Україні на тлі повномасштабної війни, пише AP.

Ця річниця припадає на час, коли альянс, що складається з 32 країн, зважує план надання більш передбачуваної довгострокової військової підтримки Україні. Цього тижня країна знизила призовний вік з 27 до 25 років, намагаючись поповнити свої виснажені лави, і звернулася з проханням надати додаткові засоби протиповітряної оборони для протидії атакам російських балістичних ракет.

«Я не хотів би псувати день народження НАТО, але я відчув себе зобов’язаним передати послання від імені українців про стан російських повітряних атак на мою країну, які руйнують нашу енергетичну систему, нашу економіку, вбивають мирних жителів», — заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, який взяв участь у засіданні Ради Україна-НАТО.

Кулеба подякував союзникам за те, що вони погодилися розпочати ідентифікацію запасів ракетних батарей Patriot, які можуть бути відправлені в Україну. За його словами, «Patriot — це єдина система, яка ефективно перехоплює балістичні ракети».

Державний секретар США Ентоні Блінкен, виступаючи перед зустріччю з Кулебою, заявив, що «підтримка України, рішучість кожної країни, представленої тут, в НАТО, залишається непохитною».

«Ми зробимо все, що в наших силах, союзники зроблять все, що в їхніх силах, для того, щоб Україна мала все необхідне для продовження боротьби з триваючою агресією Росії проти України, агресією, яка посилюється з кожним днем», — сказав він.

У своїй заяві президент Джо Байден привітав НАТО як «найбільший військовий альянс в історії світу».

Сьогодні Україна також хоче мати місце за столом переговорів в НАТО, але альянс працює на основі одностайності, і немає консенсусу щодо того, чи варто їй вступати. Більшість членів Альянсу виступають проти членства, поки в країні триває війна. Наразі НАТО обіцяє лише те, що його двері відкриті для України в майбутньому. Як організація, альянс надає лише нелетальну підтримку, таку як транспортні засоби, паливо, бойові пайки, медикаменти та обладнання для розмінування. Однак багато країн-членів надають зброю і боєприпаси на двосторонній основі або групами.