Найвпливовіший банкір США наголосив на негайній допомозі Україні

Найвпливовіший банкір США наголосив на негайній допомозі Україні

Найвпливовіший банкір Сполучених Штатів, генеральний директор JPMorgan Chase Джеймі Даймон заявив інвесторам у понеділок, що Україна потребує негайної, на його думку, допомоги, адже є передовою лінією демократії. Про це пише ABC News.

Даймон, як і раніше, очікує, що економіка США буде стійкою і зростатиме цього року. Але він занепокоєний тим, що геополітичні події, включно з війною в Україні та війною між Ізраїлем і Хамасом, а також політичною поляризацією в США, можуть створити середовище, яке «цілком може створювати ризики, здатні затьмарити все, що було з часів Другої світової війни».

Він продовжує вірити в те, що США мають посісти значну лідерську позицію у світі за допомогою торгівлі, військової могутності та стійкої економіки, підкріпленої сильними витратами на інфраструктуру. Даймон уже давно стверджує, що США повинні продовжувати зберігати свою провідну роль на Заході, інакше вони в кінцевому підсумку поступляться цією роллю Китаю як авторитарній наддержаві. Це міст продовження підтримки України в її війні проти Росії, стверджує Даймон.

«Україна потребує нашої допомоги негайно, але важливо розуміти, що більша частина грошей, які Америка спрямовує в Україну, йде на закупівлю зброї і техніки, більша частина яких буде вироблена в Америці. Наша допомога не тільки йде на користь Україні, а й спрямовується безпосередньо американським виробникам, а також допомагає відновити наш військово-промисловий потенціал для наступного покоління», — зазначив він.

Коментарі надійшли в щорічному листі акціонерам від Даймона, який часто використовує цей лист, щоб зважити такі широкі теми, як політика, регулювання і глобальні події, а також те, що це може означати для JPMorgan Chase та економіки в цілому.

«Залишатися осторонь під час зіткнення автократії та демократії, диктатури та свободи — просто не варіант для сучасної Америки. Україна — передова лінія демократії. Якщо війна піде погано для України, можливий розкол американського світу, що стане катастрофою для всього вільного світу», — наголосив Даймон.