Як республіканці Каліфорнії голосували за великі пакети допомоги для України

Як республіканці Каліфорнії голосували за великі пакети допомоги для України

Ще у 2022 році Конгрес ухвалив чотири закони, що дозволяли загальну допомогу Україні в розмірі 113 мільярдів доларів. Це відбулося після російського вторгнення 24 лютого того ж року, нагадує Desert Sun.

Перший окремий законопроєкт про додаткові кошти ухвалили в травні 2022 року, і жоден член Палати представників Каліфорнії не проголосував проти нього. Але третій пакет фінансування, який передбачає ще 3 мільярди доларів, ознаменував зрушення. Усі 11 республіканців штату проголосували проти, дотримуючись лінії партії.

Пізніше того ж року тогочасна демократична більшість ухвалила законопроєкт про державні видатки на суму 1,66 трильйона доларів, що включав збільшення надзвичайної допомоги Україні серед багатьох інших програм, проти якого проголосували майже всі республіканці в Палаті представників, включно з Каліфорнією.

Після послідовних пакетів допомоги для підтримки України у 2022 році минуло кілька місяців, перш ніж законодавці змогли домовитися про додаткову допомогу у 2023 році. Наприкінці вересня члени Палати представників погодилися виділити 300 мільйонів доларів на допомогу Україні. Проте, це була лише невелика частина від 24 мільярдів доларів, запитаних Білим домом, що викликало попередження з боку чиновників Пентагону про те, що джерело наданих США коштів скоро пересохне.

Республіканець Майк Гарсія був єдиним представником Каліфорнії, який проголосував проти фінансування 2023 року, і став одним із провідних голосів Республіканської партії, які кидають виклик адміністрації щодо допомоги Україні. Гарсія і група з п’яти інших республіканців у листопаді опублікували 14-сторінкову записку, в якій виклали свої заперечення, оскільки питання подальшого фінансування продовжувало розколювати фракцію республіканців. Серед вимог меморандуму — надання Україні «стратегії перемоги» і супутньої ціни, а також запити звітів про військову техніку та іншу допомогу, вже відправлену країні.

У відповідь член Палати представників Джон Гараменді, демократ від Каліфорнії, повідомив, що Білий дім уже надав інформацію, яку вимагають незгодні республіканці, повторюючи скарги інших демократів про те, що ці запити є тактикою затягування виборів.