Харків ризикує стати «другим Алеппо» без допомоги США – мер Терехов

Харків ризикує стати «другим Алеппо» без допомоги США – мер Терехов

Харків ризикує стати «другим Алеппо», якщо політики США не проголосують за нову військову підтримку, щоб допомогти Україні отримати протиповітряну оборону, необхідну для запобігання атак Росії на великій відстані, попередив мер міста. Про це пише The Guardian.

Ігор Терехов сказав, що Росія змінила тактику, намагаючись знищити електропостачання міста та тероризувати його 1,3 мільйона мешканців, обстрілюючи житлові райони, причому люди зазнавали позапланових відключень електроенергії на години поспіль.

Мер другого міста в Україні підкреслив, що пакет військової допомоги США на 60 мільярдів доларів, який зупинився в Конгресі, має «вирішальне значення для нас», і закликав Захід знову зосередитися на великій війні дворічної давності.

«Нам потрібна ця підтримка, аби не допустити, щоб Харків став другим Алеппо», — сказав Терехов, маючи на увазі сирійське місто, інтенсивно розбомблене російськими та сирійськими урядовими силами в розпал громадянської війни в Сирії десять років тому.

22 березня російські напади знищили електростанцію на східній околиці міста, а також усі її підстанції; через тиждень офіційні особи визнали, що другу станцію, в 50 км на південний схід від міста, було знищено під час тієї ж атаки. Діти навчаються або онлайн, або в підземних школах, для їхньої ж безпеки. Водопостачання продовжується, але є занепокоєння, що російські військові можуть перейти до цілеспрямованого знищення газопроводів після нападу на сховища на Львівщині минулого тижня.

Український уряд почав просити західні країни пожертвувати системи протиповітряної оборони Patriot — ці прохання про допомогу були різкіше викликані військовою підтримкою США та Великої Британії Ізраїлю на вихідних, коли вон нейтралізували повітряну атаку з боку Ірану. Президент Володимир Зеленський сказав, що оборонні дії союзників «продемонстрували, наскільки справді ефективною може бути єдність у захисті від терору, коли вона базується на достатній політичній волі» — перед тим, як зробити порівняння з Україною.

За його словами, безпілотники Shahed іранської розробки, які використовує Росія, «звучать ідентично тим, що літають на Близькому Сході». «Удар балістичних ракет, якщо їх не перехопити, скрізь однаковий».