У Держдепі пояснили, чому США захищають Україну не так, як Ізраїль

У Держдепі пояснили, чому США захищають Україну не так, як Ізраїль

Під час брифінгу Державного департаменту 16 квітня, Меттью Міллер, прессекретар департаменту, пояснив, чому США підтримують Україну не так, як Ізраїль, та чому США не збиватимуть ракети та дрони над українським небом, як було в Ізраїлі з іранськими.

Журналіст у бесіді з Міллером зазначив, що офіційні особи України, зокрема й Володимир Зеленський, справді не розуміють, чому Сполучені Штати не допомагають їм напряму запобігти російським нападам принаймні на їхню енергетичну інфраструктуру.

«Отже, кілька речей. По-перше, я бачив коментарі президента — я дуже розумію, звідки така позиція. Я б очікував, що президент будь-якої країни, яка зазнає таких різких нападів, шукатиме будь-який можливий спосіб захистити свій народ», — почав відповідь Міллер.

«По-друге, я вважаю, що важливо звернути увагу на контекст, у якому ми маємо зовсім інші відносини з Україною та Ізраїлем, оскільки наші відносини з Ізраїлем сягають десятиліть з точки зору партнерства в галузі безпеки. Ми маємо десятиліття партнерства з Ізраїлем у сфері безпеки, де ми надаємо їм пряму військову допомогу — не лише за два роки конфлікту, а протягом десятиліть — і маємо тривалий, широкий зв’язок між нашими військовими та ізраїльськими військовими, що сягає десятиліть назад», — заявив прессекретар.

Як пояснив Міллер, «Ізраїль є головним союзником США поза НАТО. Україна просто перебуває в іншому становищі, оскільки ми не мали з ними такої угоди до найближчих місяців перед цим конфліктом. Але після початку цього конфлікту ми надавали їм обладнання, необхідне для захисту, і це включає системи протиповітряної оборони, системи Patriot та інші системи ППО, які ми або надали українським військовим самі або ми залучаємо з інших країн-партнерів і союзників по всьому світу, щоб українці могли захистити себе. І велика частина причин того, чому вони змогли успішно захищатися від шквалу за шквалом російських атак, полягає в тих системах протиповітряної оборони, які ми надали».

Міллер сказав, що американські літаки не літають над українським небом і не відбивають російські атаки, тому що для цього було б потрібно бути в збройному конфлікті з Росією, і що США не збираються вступати в такий конфлікт, «щоб не допустити Третьої світової війни».