«Протистояти бомбардуванням лише хоробрістю несправедливо»: Зеленський звернувся до НАТО

«Протистояти бомбардуванням лише хоробрістю несправедливо»: Зеленський звернувся до НАТО

Президент України Володимир Зеленський виступив на позачерговому засіданні Ради Україна — НАТО. Про це повідомляється на його офіційному вебсайті.

Глава держави розпочав звернення з доповіді про ситуацію на фронті, сказавши, що росіяни на передовій, на відміну від ЗСУ, мають «достатньо зброї, достатньо снарядів, і, що найгірше, — вони, на жаль, досі контролюють наше небо».

«В цих умовах наші, українські солдати — справжні герої — роблять усе можливе, щоб стримати російські атаки. Але протистояти бомбардуванням лише хоробрістю несправедливо, відвага наших людей не може стати єдиним захистом від безпілотників і ракет. Наші позиції на передовій потребують реального захисту від авіаударів. А наші міста, наші села, вся територія України потребує реального захисту неба», — сказав Зеленський.

Президент зазначив, що з початку цього року по Україні було випущено «майже 1200 російських ракет, зокрема й аеробалістичних, а також понад 1500 „шахедів“». Частину Україні вдалося збити, проте, зауважив Зеленський, тільки частину, «меншу частину ракет, не всі „шахеди“, якими іранський режим поділився з Росією, і не всі 8500 керованих бомб».

«Очевидно, що Україна самотужки не має достатньо сил, щоб захиститися від російських терористичних ударів. І правда в тому, що абсолютній більшості країн світу та нашої спільної євроатлантичної спільноти так само не вистачило б лише власних сил, щоб захистити життя. Саме для цього було створено НАТО, і саме для цього працюють альянси у світі — коли всі разом стають на захист життя, зло не може перемогти всіх, одного за одним. І ми бачимо дію цього принципу — бачимо рішучий альянс: серед вас є ті, хто показав це всьому світу», — наголосив президент.

Зеленський зазначив, що Україна не просила НАТО посилати військових воювати з російськими окупантами, а українці самі тримають лінію фронту, одержуючи військову допомогу.

«Але зараз допомога все ще дуже обмежена, і, зокрема, ми все ще очікуємо на нові пакети підтримки від Сполучених Штатів. Американська підтримка надто довго була під питанням. Усе, що ставиться під сумнів для захисту свободи, є точною відповіддю для Путіна: він відчуває спокусу діяти щоразу, коли Захід сповільнюється», — підкреслив глава держави.

Зеленський зауважив, що НАТО об’єднує не лише військові сили своїх країн-учасниць, а й гуманітарний дух націй. Він сказав, що Альянс захищає людей і життя, а отже, у своїх діях має керуватися ідеєю, що всі люди рівні у своїй гідності та правах і що дане Богом життя однаково цінне всюди на Землі.

«Наше небо має знову стати безпечним, і це реально. І це повністю залежить від вашого вибору. Це вибір, чи справді життя всюди однаково цінне. Це вибір, чи однаково ви ставитеся до всіх партнерів. Вибір, чи справді ми союзники», — заявив президент.