Коли Україна отримає зброю від США за новим законом та як це вплине на війну

Коли Україна отримає зброю від США за новим законом та як це вплине на війну

Адміністрація Байдена хоче розпочати переміщення зброї та обладнання в Україну протягом кількох днів після очікуваного цього тижня ухвалення закону, який передбачає надання Києву військової допомоги на суму 60 мільярдів доларів, що є довговідкладеним порятунком для України, нагадує Reuters.

Допомога надійде значно пізніше, ніж сподівалася Україна, яка відчуває нестачу боєприпасів і хитається під новим російським натиском, і аналітики попереджають, що немає жодних гарантій, що допомоги буде більше. Але чиновники та експерти все ж сходяться на думці, що артилерійські снаряди, високоточні ракети та ППО змінять військову перспективу України.

«З підтримкою, яку принесе військова допомога, як практично, так і психологічно, українці цілком здатні самі протриматися у 2024 році та знищити зарозумілу думку Путіна про те, що час на його боці», – заявив директор ЦРУ Вільям Бернс.

Боєприпаси, перехоплювачі для систем протиповітряної оборони та зброю великої дальності можуть почати переміщати «протягом кількох днів» після того, як законопроєкт стане законом, сказав американський чиновник: «Жодних затримок або вузьких місць з боку США не буде».

У суботу Палата представників прийняла законодавчий пакет на суму 95 мільярдів доларів, який передбачає допомогу в безпеці Україні, Ізраїлю та Тайваню. Тепер він направляється до Сенату, і очікується, що цього тижня буде прийнято, що розчистить шлях президенту Джо Байдену для його підписання.

Голова Комітету з розвідки Сенату Марк Уорнер заявив у неділю телеканалу CBS «Face the Nation», що військова техніка, включаючи ATACMS великої дальності, має бути «в дорозі до кінця тижня», якщо Сенат ухвалить закон. Також Україна має отримати більше ракет для ЗРК «Patriot», яка довела свою ефективність.

Однак після 2024 року на Україну чекає невизначеність. Це й можливе переобрання 45-го президента США Дональда Трампа, який висловив скептицизм щодо великої кількості допомоги Україні та поставив під сумнів те, наскільки швидко оборонна промисловість США та Європи зможе наростити виробництво зброї.

«Україні потрібно використати 2024 рік, щоб відновити свої сили для тривалої війни, — сказав Макс Бергманн, директор програми Європи, Росії та Євразії Центру стратегічних і міжнародних досліджень у Вашингтоні. – Мета Європи повинна полягати в тому, щоб потенційно заповнити прогалину, залишену Сполученими Штатами в майбутньому, якщо вони не приймуть ще один додатковий документ».