«Вибори Путіна» не можна вважати легітимними – Європарламент

«Вибори Путіна» не можна вважати легітимними – Європарламент

Європарламент на засіданні в Страсбурзі ухвалив резолюцію «Про недемократичні вибори президента Росії та їх нелегітимне поширення на окуповані території». Як передає кореспондент Ukrinform, постанову підтримали 493 народних депутати, 11 проголосували проти, 18 утрималися.

Європарламент закликає країни-члени ЄС і міжнародне співтовариство не визнавати легітимними результати виборів президента Росії, «оскільки вони проводилися на незаконно окупованих територіях України і навіть у межах Росії не були ані вільними, ані справедливими, не відповідали основним міжнародним виборчим стандартам і, отже, не мали демократичної легітимності».

У резолюції наголошується, що «так звані президентські вибори проходили в суворо обмеженій обстановці системних і жорстоких репресій та під час незаконної загарбницької війни Російської Федерації проти України».

«Європейський парламент закликає обмежити відносини з Путіним питаннями, необхідними для регіонального миру, а також гуманітарними цілями та цілями захисту прав людини, наприклад, обмін полоненими, повернення депортованих дітей в Україну або заклик до звільнення політичних в’язнів», – йдеться в резолюції.

У документі наголошується, що проведення виборів на тимчасово окупованих Росією територіях України, а саме в Автономній Республіці Крим, місті Севастополі та частинах Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей, є явним порушенням суверенітету України та явним порушенням міжнародного права, зокрема Статуту ООН.

Євродепутати також висловили осуд з приводу того, що «прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан вирішив відірватись від ЄС і привітати Володимира Путіна з його фіктивним переобранням».