США таємно відправили ракети дальнього радіуса дії в Україну: CNN

США таємно відправили ракети дальнього радіуса дії в Україну: CNN

На початку цього місяця США доставили в Україну ракети дальнього радіуса дії, які адміністрація Байдена раніше відмовлялася відправляти, згідно з директивою президента Джо Байдена, повідомив Пентагон у середу. Про це пише CNN.

Байден таємно схвалив передачу ракет великої дальності ATACMS у лютому для використання на території України. За словами речника Пентагону підполковника Гаррона Гарна, ракети ATACMS були непомітно включені до пакета допомоги на суму 300 мільйонів доларів, оголошеного 12 березня, і врешті-решт доставлені в Україну на початку цього місяця.

«Тоді не було оголошено, що ми надаємо Україні ці нові можливості, з метою підтримання оперативної безпеки України на їхнє прохання», — сказав Гарн, переадресувавши питання про їхнє використання українським військовим.

Адміністрація Байдена чинила опір відправленню ракет дальнього радіуса дії частково через занепокоєння щодо їхньої готовності. Виробництво потужних ракет вимагає часу і складних компонентів. Компанія Lockheed Martin, яка виробляє ракети ATACMS, працює на повну потужність і виробляє близько 500 ракет на рік. США працювали за лаштунками над розв’язуванням проблем з готовністю, що включало закупівлю більшої кількості ракет ATACMS і поповнення американських військових запасів.

«В результаті ми змогли просунутися вперед з постачанням ракет ATACMS, одночасно підтримуючи поточну готовність наших збройних сил», — сказав речник Пентагону майор Чарлі Дітц.

Байден також доручив своїй команді зробити цей крок після того, як Росія придбала і використала північнокорейські балістичні ракети проти України, а також після нападів Росії на цивільну інфраструктуру в Україні, сказав американський чиновник.

Минулої осені США вперше надіслали Україні ракетний комплекс середньої дальності ATACMS, який може досягати близько 100 миль, тоді як версія більшої дальності може досягати 190 миль. Українські посадовці приватно і публічно просили США надати ракети великої дальності, щоб вони могли націлюватися глибше в тил Росії. Американські чиновники раніше чинили опір, посилаючись на проблеми з постачанням і занепокоєння щодо подальшого провокування Москви в разі їх розгортання.