Трудовий стаж українців за кордоном буде враховано при обчисленні пенсії

Трудовий стаж українців за кордоном буде враховано при обчисленні пенсії

Тепер трудовий стаж українців за кордоном враховуватиметься при розрахунку пенсії – це підтверджено Верховною Радою, яка ухвалила законопроєкт №9453. Цей закон вирішує декілька проблемних пенсійних питань, що виникли через російську агресію.

Згідно з пресслужбою Міністерства соціальної політики, новий закон також дозволяє враховувати трудовий стаж та заробітну плату українців, які переїхали з тимчасово окупованих територій і не могли підтвердити, що не отримують пенсії від Росії. Про це повідомив Ukrinform.

Наприклад, для кримчан вже не потрібно отримувати інформацію від Пенсійного фонду РФ. Тепер досить подати заяву про те, що пенсія не отримується в Криму та людина бажає отримувати її в Україні. Додати необхідно трудову книжку або пенсійну справу.

Крім того, закон розв’язує питання обчислення страхового стажу, отриманого в інших країнах, навіть якщо з ними в України не укладено угоду щодо пенсійного забезпечення.

Для нарахування пенсії потрібно буде надати Пенсійному фонду документ, що підтверджує роботу за межами України. При цьому для визначення розміру пенсії будуть враховуватись лише внески/ЄСВ, сплачені в Україні, та стаж роботи, який людина напрацювала до 1 січня 2024 року, а час виходу на пенсію враховуватиме роботу як в Україні, так і за кордоном.

Важливо відзначити, що при призначенні пенсії в Україні не буде враховуватися робота на країну-агресора після 2014 року. Це стосується періодів військової служби, незаконного збройного чи воєнізованого формування, судових або правоохоронних органів держави-агресора на окупованих територіях, а також посад у незаконних органах влади.