США тепер можуть заарештовувати державні активи РФ: як це працюватиме

США тепер можуть заарештовувати державні активи РФ: як це працюватиме

Великий пакет американської допомоги Україні та іншим союзникам, який президент Джо Байден підписав у середу, також дозволяє адміністрації заарештувати російські державні активи, розташовані в США, і використовувати їх на користь України, повідомляє AP.

Це може означати ще 5 мільярдів доларів допомоги для України, які надійдуть з активів російського Центрального банку, що вже були заморожені в США.

Арешти будуть здійснені відповідно до положень закону REPO (скорочено від Rebuilding Economic Prosperity and Opportunity for Ukrainians Act), які були включені до законопроєкту про допомогу. Але малоймовірно, що США арештують активи без згоди інших членів «Великої сімки» та Європейського Союзу.

У чому різниця між заморожуванням і арештом?

США та їхні союзники негайно заморозили 300 мільярдів доларів у російських закордонних активах на початку повномасштабного вторгнення Москви в Україну. Ці гроші залишаються невикористаними — більшість з них у країнах Європейського Союзу — поки триває війна. Але приблизно 5 мільярдів доларів з них знаходяться в США.

Заморожені активи знерухомлені, і Москва не має до них доступу — але вони все одно належать Росії. У той час як уряди зазвичай можуть без проблем заморозити майно, перетворення цього майна на конфісковані активи, які можуть бути продані на користь України, вимагає додаткового рівня судової процедури, включаючи правову основу та рішення суду. Понад рік чиновники з різних країн обговорювали законність конфіскації цих грошей та їхнього повернення в Україну.

Як швидко це може статися?

Новий закон США вимагає від президента і Департаменту фінансів розпочати пошук російських активів у США протягом 90 днів і відзвітувати про це перед Конгресом протягом 180 днів. Через місяць після цього терміну президенту буде дозволено «вилучати, конфісковувати, передавати або накладати арешт» на будь-які російські державні суверенні активи, включно з будь-якими відсотками, в межах американської юрисдикції. Але США хочуть продовжувати консультуватися з глобальними союзниками і діяти разом, що, ймовірно, сповільнить процес.

Що США можуть зробити з грошима?

Байдену надана свобода дій у визначенні того, як ці гроші можуть бути витрачені на користь України, але перед тим, як діяти, він має порадитися з іншими членами G7.

У законі зазначено, що «будь-які зусилля Сполучених Штатів щодо конфіскації та перепрофілювання російських суверенних активів» повинні здійснюватися разом з міжнародними союзниками, включаючи G7, Європейський Союз, що складається з 27 країн-членів, та іншими державами в рамках скоординованих зусиль.