Як українцю отримати гуманітарний пароль в США та що дає цей статус: інструкція

Як українцю отримати гуманітарний пароль в США та що дає цей статус: інструкція

На даний момент США не пропонує жодної спеціальної програми прийому біженців із українців. Якщо у Вас немає візи або іншого документа для в’їзду до США, ви можете спробувати отримати статус “гуманітарний пароль” на пішому переході на кордоні США та Мексики. Офіційно про нього тут.

Це дорогий, довгий шлях, у процесі якого людям доводиться дезінформувати мексиканську владу, переконавши її, що ціль прильоту в Мексику – туризм.

Ми не коментуємо законність цих кроків, але повідомляємо, що для того, щоб безперешкодно в’їхати до Мексики, потрібно взяти квитки до Мексики і назад (для українців віза до Мексики відкривається онлайн без співбесіди), дістатися кордону зі США і там попросити у американських прикордонників гуманітарний пароль (humanitarian parole). Анкету потрібно заповнити тут.

Як вибрати пункт пропуску на кордоні

Їх між США та Мексикою багато (називаються POE або Point of Entry). Деякі пункти пропуску лише пішохідні, інші – лише для автомобілів. Гуманітарний пароль зараз можна запросити тільки на пішохідних пунктах.

У мексиканському місті Тіхуана для українців зараз відкрито два пішохідні пункти пропуску. До них підвозять волонтери прямо з аеропорту Тіхуани.

На кордоні вам потрібно стати в чергу (наразі стояти в черзі доведеться дві-три доби). Коли вас прийме прикордонник, необхідно сказати, що ви просите “гуманітарний пароль”.

Необхідно заповнити форму i-131, додати копію українського паспорта та дати контакти вашого поручителя (людини, з якою ви знайомі у США).

  • Ви отримуєте форму I-94 та свій паспорт назад.
  • Можете їхати до будь-якої точки США.
  • Ніде реєструватися не треба і звертатися до адвоката для законності перебування в США також не треба.

Подавати запити на допомогу (якщо її дає штат, де ви живете), на водійські права, на дозвіл на роботу та SSN можна без адвоката, – це формальне заповнення офіційних документів, до яких додаються інструкції для заповнювачів.

Що таке гуманітарний пароль?

Гуманітарний пароль видається людям, які біжать із рідної країни, де сталася екстремальна ситуація. У тому числі війна. Українці до цієї категорії потрапляють. АЛЕ! Якщо прикордонники відмовляються давати гуманітарний пароль (це також можливо!), можна просити притулок.

Чим відрізняється гуманітарний пароль від притулку?

  • Гуманітарний пароль видається на 12 місяців, буде можливість отримати дозвіл на роботу. Його можна продовжити, якщо ситуація в Україні не зміниться на краще.
  • Humanitarian Parole не гарантує грін-карту. Але статус можна поміняти, наприклад, отримати грін-карту через шлюб, возз’єднання з сім’єю, притулок (якщо є підстави) або роботу (якщо роботодавець оформить вам відповідний статус).
  • Головна перевага гуманітарного пароля – у тому, що ви не потрапляєте до імміграційної в’язниці, не зобов’язані приходити до імміграційного суду, можете відразу надіслати запит на дозвіл на роботу (відповідь прийде через 6-9 місяців).
  • З гуманітарним паролем можна ВІДРАЗУ подати на дозвіл на роботу, заповнивши форму I-765 в імміграційній службі.

У середньому, відповідь про те, що ваші документи отримано, прийде через 30 днів, але терміни можуть збільшитися через наплив біженців. А сам дозвіл та номер соціального страхування (SSN) прийде через 6-9 місяців.

Як податись на дозвіл на роботу та SSN після отримання гуманітарного пароля на кордоні США

Як тільки ви отримали білу картку, гуманітарний пароль, ви маєте право подати право на роботу і SSN. Це необхідно зробити за допомогою форми I-765, категорія С11 Public interest parolee. Щоб форму розглянули, потрібно сплатити мито у розмірі $410. Ви можете заповнити форму онлайн, або роздрукувати та заповнити вручну, підписати та поставити дату.

Можна попросити не платити мито. Для цього необхідно заповнити форму I-912 fee waiver. В ній вкажіть, чому не можете заплатити.

Орієнтовний термін очікування дозволу на роботу – 6-9 місяців. АЛЕ! До форми можна додати невеликий пояснювальний лист, чому вам необхідно отримати право на роботу. У шапці напишіть “Employment Authorization Request with an expedited process” або “Employment Authorization Request and Request to Expedite”. У ньому парою речень опишіть, що ви з України, тікали від війни, хочете якнайшвидше заробляти гроші, щоб утримувати себе в США. У цьому ж листі попросіть видати дозвіл на роботу якнайшвидше. Ніхто не гарантує, що це допоможе прискорити процес, але спробувати можна!

Крім пояснювального листа до форми слід додати такі документи:

  • фото на паспорт (2 штуки);
  • сплачене мито у вигляді чека або грошового переказу;
  • копію першої сторінки паспорта та штампу (або самого пароля).

Як отримати SSN?

Подати запит на номер соціального страхування, SSN, можна в тій же формі I-765. Просто поставте галочку, що ви хочете отримати цей номер.

Зазвичай SSN приходить слідом за дозволом на роботу протягом тижня. Але і без нього ви можете працювати. SSN потрібен для податкових звітів.

Якщо SSN потрібен для отримання допомоги, вам скажуть про це у службах соціальної допомоги.

Якщо працівник служби (Department of Human Assistance) вирішить, що ваша сім’я має право на допомогу, він видасть вам форму для Social Security Administration, з проханням видати вам SSN без права на роботу для отримання допомоги. У цьому випадку – прийдіть на прийом до Social Security Administration (в Сакраменто офіси будуть відкриті для візитів без запису з 7 квітня, але в інших містах можуть бути інші правила!).

Пам’ятайте! В офіс SSA, як і інші організації, не рекомендується приходити раніше, ніж через 14 днів після перетину кордону (це пов’язано з карантинними заходами).

Важливо знати:

  • Чому власники статусу Humanitarian Parole не можуть отримати SSN, якщо їм не належить допомога або отримати SSN раніше, ніж отримають дозвіл на роботу – читайте тут.
  • Хто отримає SSN без права на роботу – дізнайтеся за посиланням.
  • Якщо ви встигли переїхати за той час, поки чекали дозволу на роботу, повідомте про це імміграційну службу. Для цього на сайті заповніть форму AR11.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *