Український паспорт злетів у світовому рейтингу, а російський порівняли зі сміттям

Український паспорт злетів у світовому рейтингу, а російський порівняли зі сміттям

Закриття повітряного простору через військову агресію Росії та відкриття кордонів для українських біженців почали впливати на глобальну свободу пересування, згідно з останніми даними, які відповідають найбільш зручним для подорожей паспортам у світі. Про це пише CNN.

Хоча у верхній частині списку країн із так званими “потужними” паспортами (тобто тими, у яких найбільше безвізових варіантів подорожей по всьому світу) відбулися незначні зміни, війна починає хвилювати ситуацію внизу – про це свідчить Індекс, складений лондонською консалтинговою компанією Henley & Partners з питань громадянства та проживання.

Після початку війни наприкінці лютого багато країн або змінили свою політику в’їзду, або повністю скасували візові вимоги для власників українських паспортів, що означає, що Україна піднялася до рекордного для себе рівня у звіті.

Тим часом Європейський Союз, Сполучені Штати та Канада заборонили російським операторам доступ до свого повітряного простору, а деякі пункти призначення більше не видають візи російським громадянам, «фактично прирікаючи російський паспорт до статусу сміття у більшій частині розвиненого світу», – йдеться у звіті Henley & Partners.

Хоча це ще не вплинуло на позицію Росії в списку дуже сильно, у звіті говориться, що це, ймовірно, зміниться в найближчі місяці.

Компанія Henley Passport Index, заснована на ексклюзивних даних, наданих Міжнародною асоціацією повітряного транспорту (IATA), регулярно відстежує найбільш зручні для подорожей паспорти у світі з 2006 року.

У списку за другий квартал 2022 року Україна посідає 34 місце, а її громадяни тепер можуть подорожувати без візи (або з візою за прибуттям) у 143 напрямки. Росія опустилася на чотири місця, до 49-го, з відкритими поїздками до 117 країн – позиція, як очікується, погіршиться, оскільки призупинення візи та санкції будуть офіційно оформлені.

Згідно з доповіддю, останні потрясіння чітко вказують на «глибокий і, можливо, незворотний вплив війни на свободу пересування».

Верхня частина індексу залишається такою ж, як і раніше, де Японія та Сінгапур поділяють перше місце. Власники цих паспортів теоретично можуть подорожувати без візи до 192 напрямків, але варто зазначити, що це не враховує тимчасові обмеження. Громадяни Афганістану знову опинилися в нижній частині індексу і мають доступ без візи лише до 26 країн.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *