США зробили останній крок для наближення дефолту Росії

США зробили останній крок для наближення дефолту Росії

У середу США закриють останній шлях, який дозволяв Росії повернути свої мільярди боргу міжнародним інвесторам. Цей крок зробив дефолт Росії за своїми боргами вперше після більшовицької революції майже неминучим, пише AP.

Департамент фінансів США заявив, що не планує продовжувати ліцензію, яка дозволяла Росії виконувати виплати своїх боргів через американські банки. Після перших раундів санкцій Департамент надав банкам ліцензію на обробку будь-яких виплат за облігаціями в доларах з Росії. Це вікно закриється опівночі 25 травня.

Без ліцензії Росія не матиме можливості розплатитися зі своїми міжнародними інвесторами в облігації. Кремль використовує JPMorgan Chase і Citigroup як канали для оплати своїх зобов’язань. Джей Аусландер, відомий юрист із суверенних боргів, сказав, що на даний момент більшість інституційних інвесторів у російські борги, ймовірно, продали свої активи, знаючи, що цей термін наближається. Ті, хто все ще тримає борги, є або проблемними інвесторами боргу, або тими, хто готовий почекати, щоб погасити його протягом наступних кількох років.

Схоже, Кремль передбачав ймовірність того, що США не дозволять Росії продовжувати платити за її облігаціями. Міністерство фінансів Росії в п’ятницю здійснило передоплату за двома облігаціями, термін погашення яких повинен був бути в цьому місяці, щоб випередити термін 25 травня.
Наступні виплати мають бути 23 червня. Як і інші російські борги, ці облігації мають 30-денний пільговий період, що призведе до того, що Росія оголосить дефолт до кінця липня, за винятком малоймовірного сценарію – якщо до цього закінчиться російсько-українська війна.

Інвестори вже кілька місяців майже впевнені, що у Росії буде дефолт. Страхові контракти, які покривають російський борг, оцінюють 80% ймовірність дефолту протягом тижнів, а рейтингові агентства, такі як Standard & Poor’s і Moody’s, помістили борг країни глибоко на територію сміттєвого ринку.

Росія не була дефолтом через міжнародні борги після революції 1917 року, коли розпалася Російська імперія і був створений Радянський Союз. Країна пережила дефолт по внутрішнім боргам наприкінці 1990-х років під час азійської фінансової кризи, але змогла відновитися з міжнародною допомогою. Цього разу російський дефолт, ймовірно, мало вплине на світову економіку, сказав Ауслендер, оскільки країна вже кілька місяців відрізана від світових фінансових ринків, а інвестори очікували дефолту. Чиновники Байдена зробили подібні ж заяви.

Після дефолту наступним кроком, ймовірно, буде звернення Росії до американських, британських або європейських судів із заявою про те, що вона була змушена до дефолту через обставини, які не залежали від неї. Однак, за словами Ауслендера, буде важко виграти цей аргумент через те, що Росія була відрізана від фінансових ринків, оскільки вирішила вторгнутися в Україну.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *