Bloomberg: американці вітають українських біженців, але Америка – ні

Bloomberg: американці вітають українських біженців, але Америка – ні

США терміново потребує кращої системи для надання притулку людям, які рятуються від насильства та репресій, вважає Джой Зігевайд з Bloomberg. Далі викладено особисту думку автора.

Переважна більшість американців кажуть, що хочуть вітати українців, які тікають від російського вторгнення, що призвело до переміщення мільйонів людей, спустошило цілі міста і нажахало світ. Проте в імміграційній системі США є низка перешкод.

Коли наприкінці лютого почалася війна, Європейський Союз швидко надав українським біженцям право жити та працювати до трьох років і з тих пір прийняв понад п’ять мільйонів людей. Проте лише 24 березня президент Джо Байден оголосив, що США візьмуть лише 100 000, а його адміністрація ще й цього не досягла.

Українці, переміщені в результаті війни, вимушені боротися з імміграційною системою, яка спрямована на відчуження. Нова програма під назвою Uniting for Ukraine надасть доступ тим, хто знайде спонсорів із США, які бажають підписати (незабезпечені) декларації про фінансову підтримку, що потенційно відкриває шлях для десятків тисяч людей, але також надає мінімальну допомогу в переселенні та наражає українських жінок на небезпеку торгівлі людьми та експлуатації з боку недобросовісних спонсорів.

Ще важче отримати дозвіл на роботу, необхідну для іммігрантів, які прагнуть утримувати себе. Безробіття в США близько до рекордно низького рівня, а українці мають високу освіту та мотивацію до роботи, але розгляд заяви про дозвіл на роботу може тривати до року, в тому числі за спеціальною програмою, відомою як Тимчасовий захищений статус, або TPS. Такі затримки призведуть багатьох українців до незаконної роботи на низькокваліфікованих роботах, ризикуючи зловживанням, експлуатацією, відмовою в майбутніх заявах на імміграцію або навіть процедурою депортації. Але статус залишиться тимчасовим. Тож у них може не бути іншого вибору, окрім як подати заяву через систему надання притулку, яка наразі стикається з 430 000 справ у офісах притулку та понад 1,6 мільйона в імміграційних судах.

Тож як США можуть виконати свою обіцянку та обіцянки іншим людям, які рятуються від насильства та репресій? По-перше, переконатися, що люди з такими статусами отримають швидку допомогу в подачі заявки на отримання дозволу на роботу, і автоматично пришвидшити подання для пріоритетних груп (у цьому випадку українців). По-друге, швидко розглядати заявки TPS. По-третє, прийняти Закон про врегулювання, який дозволить визначеним групам подавати заяву на проживання, якщо вони не зможуть повернутися до країни походження після закінчення терміну тимчасового перебування.

На думку автора, негайні дії щодо прийняття більшої кількості українців у США мають не лише моральний та економічний сенс – це геополітичний імператив. Потік українських біженців до Європи — Польща вже прийняла понад 3 мільйони, або майже 10% її населення — загрожує розпалити антиіммігрантські настрої, які можуть підірвати західний альянс на підтримку України. А це, в свою чергу, може вплинути на результат самої війни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *