«Газпром» відновив поставки газу до Європи: як це прокоментували в США

«Газпром» відновив поставки газу до Європи: як це прокоментували в США

«Газпром» відновив поставки газу через газопровід «Північний потік-1», що з’єднує величезні запаси газу Росії з Європою через Німеччину, пише CNN.

У четвер газ знову почав надходити після того, як газопровід був закритий на 10 днів для планового технічного обслуговування. Багато хто побоювався, що Росія не відновить поставки після завершення роботи.

До середини ранку Росія продовжила постачати газопроводом таку ж кількість газу, як і до закриття. Але це суттєво зменшена кількість порівняно з місяцями раніше: до закриття газопроводу «Газпром» постачав лише 40% своєї повної потужності після суперечки щодо ремонту ключової газової турбіни. Турбіни дозволили відправити до Німеччини з Канади, де вони ремонтувалися, відповідно до звільнення від санкцій.

Але Росія все одно може вирішити залишити крани закритими. Країна вже припинила постачання газу кільком європейським країнам і енергетичним компаніям, оскільки вони відмовилися задовольнити вимоги платити за газ у рублях.

Газопровід «Північний потік-1» постачає 55 мільярдів кубометрів газу на рік, або майже 40% від загального обсягу імпорту газу з Росії. Щоб зменшити свою залежність від російської нафти, Європейський Союз у середу оприлюднив план надзвичайного нормування газу. Оголошений план «Економте газ для безпечної зими» встановлює для 27 країн-членів мету скоротити попит на газ на 15% у період із серпня до березня наступного року. Серед запропонованих заходів Комісія ЄС заохочує промисловість переходити на альтернативні джерела енергії, і запроваджувати системи аукціонів, які компенсують компаніям скорочення споживання газу.

Як цитує liga.net, у короткостроковій перспективі США схвалюють поновлення роботи газопроводу, сказав речник Держдепу США Нед Прайс. Він зазначив, що США єдині з Європою у прихильності до зміцнення європейської енергетичної безпеки, зменшення колективної залежності від російської енергетики та збереження тиску на Кремль.

“У короткостроковій перспективі поновлення потоків газу дозволить Німеччині та іншим європейським країнам поповнити свої запаси газу, підвищивши свою енергетичну безпеку та стійкість”, – сказав Прайс.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *