Український благодійний фонд купив супутник на гроші, які зібрав народ

Український благодійний фонд купив супутник на гроші, які зібрав народ

Український благодійний фонд Сергія Притули, який збирає кошти на військові та гуманітарні потреби України, зібрав 600 мільйонів гривень (десь 16 мільйонів доларів) для придбання доступу до бази супутникових знімків для Збройних Сил України, а також супутника, пише Yahoo.

Сергій Притула, засновник, написав у Facebook:

«Українці, ви космос. Ми купили супутник. Це не просто один супутник. Він дає нам доступ до бази даних супутникових знімків сузір’я ICEYE і цей доступ викупили більш ніж на рік вперед. Відтепер наша армія буде максимально швидко отримувати супутникові знімки високої якості, які допоможуть нам з оперативним плануванням операцій. “Бавовни” буде багато».

Засновник Благодійного фонду зазначив, що «На сьогодні ICEYE володіє найбільш розвиненою технологією радарної супутникової зйомки. Цей договір — це серйозний крок у забезпеченні критичних потреб українського уряду у даних спостереження і суттєва допомога нашим Збройним силам».

У прес-релізі Фонду Сергія Притули також йдеться, що «ICEYE надає перевірені та надійні рішення для спостереження за Землею». Крім того, на відміну від традиційних супутників спостереження Землі, «малі супутники радіолокаційної обробки зображень ICEYE можуть формувати зображення високої роздільної здатності ділянок Землі вдень, вночі та через хмарний покрив».

Купівля реалізована за кошти українського народу, які вдалося зібрати в рамках загальнонаціонального проєкту «Народний Байрактар» 22-24 червня 2022 року фонду Притули спільно з блогером Ігорем Лаченковим.

Компанія Baykar вирішила безкоштовно передати Україні три БПЛА Bayraktar TB-2. Це дозволило спрямувати зекономлені 600 млн грн (17 млн доларів) на придбання супутника.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *