Всупереч традиції: нова прем’єрка Британії зателефонувала Зеленському раніше за Байдена

Всупереч традиції: нова прем’єрка Британії зателефонувала Зеленському раніше за Байдена

Нова мешканка Даунінг-стріт, 10 дотрималася своєї обіцянки відмовитися від звичайного дипломатичного протоколу першого дзвінка прем’єр-міністра Великобританії до Білого дому, зазначає Express.

Ліз Трасс неодноразово обіцяла під час лідерської кампанії, що вона зв’яжеться з Києвом, перш ніж зв’язуватися з будь-якою іншою країною, щоб відновити підтримку Великобританією України перед обличчям агресії з боку Росії.

Нова прем’єр-міністерка зробила символічний жест, щоб запевнити президента України у своїй відданості протистояти загрозі з боку Москви. Під час бесіди президент Зеленський сказав, що «дуже хвилювався» щодо відставки Бориса Джонсона, назвавши його «справжнім другом» і «героєм». Трасс використала цей заклик, щоб підкреслити «непохитну підтримку» Сполученим Королівством свободи та демократії України.

Речниця Даунінг-стріт сказала: «У своїй першій розмові з іноземним колегою після того, як вона стала прем’єр-міністеркою, пані Трасс повторила українському лідеру, що він має її повну підтримку, і Україна може залежати від допомоги Великобританії в довгостроковій перспективі».

Як зазначалося, Зеленський подякував Трасс за підтримку та привітав її з призначенням. Потім вони обговорили необхідність зміцнення глобальної безпеки та заходи, необхідної для припинення фінансування військової машини Путіна.

Трасс високо оцінила боротьбу українців за суверенітет і самовизначення і сказала, що важливо, щоб Україна досягла успіху, а Росія зазнала поразки. Зеленський також запросив нову прем’єрку Британії відвідати Київ. Це запрошення Трасс із «радістю» прийняла.

Після порушення традиції Трасс здійснила свій другий телефонний дзвінок – цього разу президенту США. Як повідомляється, зокрема, вони обговорили партнерство між країнами, зміцнене спільними цінностями, а також посилили свою прихильність зміцненню глобальної свободи, боротьбі з ризиками, створеними автократією, і забезпеченню поразки Путіна в Україні.

Привітання з соцмереж Байдена: «Вітаю прем’єр-міністерку Ліз Трасс. Я з нетерпінням чекаю поглиблення особливих відносин між нашими країнами та тісної співпраці з глобальними викликами, включаючи продовження підтримки України, поки вона захищається від російської агресії».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *