Білий дом офіційно пояснив, чому США не визнають РФ спонсором тероризму

Білий дом офіційно пояснив, чому США не визнають РФ спонсором тероризму

Сполучені Штати не додадуть Росію до свого списку держав-спонсорів тероризму, оскільки «непередбачені наслідки» можуть завдати шкоди інтересам України та союзників США по всьому світу, заявила прес-секретарка Білого дому Карін Жан-П’єр. Її цитує Independent.

Виступаючи на щоденному прес-брифінгу в Білому домі наступного дня після того, як президент Джо Байден заявив журналістам, що не внесе Російську Федерацію в список держав-спонсорів тероризму разом із Кубою, Північною Кореєю, Іраном і Сирією, Жан-П’єр сказала, що таке визначення не є «найефективнішим або найсильнішим шляхом… щоб притягнути Росію до відповідальності».

Вона додала, що численні «гуманітарні експерти» та неурядові організації попередили, що внесення РФ до списку державних спонсорів тероризму «серйозно вплине» на зусилля з надання допомоги Україні та іншим країнам регіону.

«Це може змусити важливих гуманітарних і комерційних суб’єктів відмовитися від сприяння експорту продовольства для допомоги у пом’якшенні глобальної продовольчої кризи, і поставити під загрозу угоду про чорноморські порти, яка вже призвела до експорту понад мільйона тонн українських продовольчих товарів», — сказала Жан-П’єр.

Вона також попередила, що оголошення Росії спонсором тероризму підірве «безпрецедентну багатосторонню коаліцію», яку Джо Байден зібрав на підтримку боротьби України з російським вторгненням.

Прес-секретарка Білого дому пояснила, що США вже привели Москву до «суворих наслідків», які можна порівняти з санкціями, накладеними на країни, які отримали статус держав-спонсорів тероризму. Це призвело до дефолту Росії за державним боргом та змушеної купівлі зброї у Північної Кореї.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в ефірі національного телемарафону у вівторок відреагував на це так:

«Ми вимагали, вимагаємо і вимагатимемо визнання Росії державою-спонсором тероризму. І те, що зараз адміністрація Байдена не готова прийняти це рішення, не означає, що воно ніколи не може бути прийняте. Ми будемо працювати над тим, щоб Росію визнали тим, ким вона насправді є».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *