Українська шеф-кухарка у Сан-Франциско популяризує борщ як культурну спадщину

Українська шеф-кухарка у Сан-Франциско популяризує борщ як культурну спадщину

Задовго до того, як вся територія України стала зоною бойових дій, а її родина була змушена покинути рідний дім, Анна Волошина називала себе «борщовою патріоткою», пише SF Chronicle.

Авторка «Budmo! Recipes From a Ukrainian Kitchen» хоче, щоб світ знав, що борщ походить з України, а не з Росії. Вона посилається на те, що Організація Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) внесла борщ до списку спадщини, що перебуває під загрозою зникнення, визнаючи його походження з України.

«Ми завжди знали, що він український. Борщ ми готували ще до того, як він прийшов у Росію», — розповіла Волошина.

Вона написала свою книгу до російського вторгнення і каже, що якби вона писала кулінарну книгу зараз, то використала б написання, найближче до української вимови (borshch), на відміну від більш поширеного російського написання (borscht).

«Для нас, як для українців, дуже і дуже важливо утвердити борщ як українську страву, — сказала вона. — Ми пишемо пісні про борщ; пишемо книги про борщ; борщ завжди на столі. Ми в Україні дуже любимо борщ».

Вона та її чоловік, які приїхали до Каліфорнії в 2011 році, переїхали до Сан-Франциско перед початком пандемії. Волошина розповідає, що коли російська армія зайняла її рідне місто Снігурівку на півдні України, її велика родина втекла до Одеси.

Волошина також висвітлює все, що стосується Східної Європи, поширюючи інформацію за допомогою вечерь, подкастів, уроків кулінарії та лекцій. За її словами, до нинішнього етапу в війні багато людей не знали географії України, не мали уявлення, що це друга за величиною країна в Європі, або хронології попередніх вторгнень.

Борщ — одна з найвідоміших, невід’ємних страв української кухні. Волошина називає сметану «обов’язковим інгредієнтом», хоча заправляти холодний борщ ложкою легкого йогурту також прийнятно. У Сан-Франциско вона подає яскраві, здорові супи з часниковим, теплими пампушками або підсмаженими шматочками житнього хліба.

16 листопада Анна Волошина проведе дві громадські вечері з українським борщем і пампушками ($18) і запропонує одне меню на винос у 18 Reasons. 3674 18th St., Сан-Франциско.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *