Українці зібрали майже $10 млн за 24 години на купівлю дронів-камікадзе

Українці зібрали майже $10 млн за 24 години на купівлю дронів-камікадзе

За допомогою краудфандингу, який був запущений після ракетних обстрілів Росії по містам по всій країні в понеділок, за 24 години було зібрано 9,6 мільйона доларів на закупівлю безпілотників-камікадзе для Збройних сил України, пише The Guardian.

На ці гроші буде закуплено перші 50 безпілотних літальних апаратів Ram II з вибуховим навантаженням вагою 3 кг, розроблених і виготовлених українськими компаніями, а також три станції управління.

Наступні боєприпаси будуть забезпечені найближчими днями, сказав Сергій Притула, який організував ініціативу разом із співорганізатором Сергієм Стерненко. Притула сказав: «Нас хотіли налякати, але ми ще більше об’єдналися. Пам’ятайте: ніколи не дратуйте українців. Ніколи. Люди пожертвували на помсту, тому ми подбаємо про те, щоб помста відбулася». Лише за перші сім хвилин від початку збору від людей у ​​бомбосховищах та інших місцях було пожертвувано 1 мільйон гривень (понад 27 тисяч доларів).

Президент України Володимир Зеленський повідомив лідерам G7 у вівторок під час відеоконференції, що Росія застосувала різні боєприпаси для ударів по українських містах протягом попередніх двох днів, убивши 20 людей.

«Противник застосував понад 100 крилатих ракет, десятки різних безпілотників, у тому числі іранські „Шахеди“, — сказав він. — І кожні 10 хвилин я отримую повідомлення про їхнє використання».

Українська розвідка вважає, що Росія замовила в Ірану 2400 безпілотників-камікадзе Shahed-136, і Зеленський закликав Захід надати Україні кращі системи протиповітряної оборони. Безпілотники Shahed-136 виготовляються Іранською авіаційно-промисловою компанією, і мають дальність польоту 1000 км. Вони повільні та містять гучний китайський двигун MD550, але їх важко збити у групі.

БПЛА Ram ІІ, який використовуватимуть в Україні, має дальність польоту 30 км, але довів свою ефективність у бойових діях, у соціальних мережах поширені кадри знищення російської зенітно-ракетної системи 9K33 Osa вартістю майже 703 тисячі доларів.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *