Ілона Маска підозрюють у таємному спілкуванні з Путіним: що відповідає бізнесмен

Ілона Маска підозрюють у таємному спілкуванні з Путіним: що відповідає бізнесмен

Ілон Маск спростував повідомлення про те, що він розмовляв з Володимиром Путіним перед тим, як опублікувати опитування у Twitter зі своїми пропозиціями щодо припинення вторгнення Росії в Україну, пише BBC.

Американський політолог Ян Бреммер, керівник консалтингової компанії Eurasia Group з політичних ризиків, стверджував, що Маск особисто розповів йому про розмову з Путіним. Маск спростовує.

«Я розмовляв з Путіним лише один раз, і це було близько 18 місяців тому. Темою був космос», — написав Ілон Маск у Twitter.

Минулого тижня генеральний директор Tesla попросив своїх 107,7 мільйонів підписників проголосувати за шляхи вирішення війни в Україні. Варіанти включали пропозицію провести голосування на частинах України, окупованих Росією. Маск також запропонував світові «формально» визнати Крим, анексований РФ в 2014 році.

За словами Бреммера, Маск сказав йому, що російський президент «готовий до переговорів», але тільки якщо Крим залишиться під контролем Росії, Україна прийме форму постійного нейтралітету, а Київ визнає анексію Луганської, Донецької, Херсонської та Запорізької областей. При цьому Путін нібито сказав, що ці цілі будуть досягнуті «не дивлячись ні на що», і що існує потенціал ядерного удару, якщо Україна вторгнеться в Крим. Але Маск з тих пір спростував цю інформацію.

Початкове опитування Маска викликало широку полеміку. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що люди, які пропонують Україні відмовитися від свого народу та землі, «повинні припинити використовувати слово «мир» як евфемізм, щоб дозволити росіянам вбивати та ґвалтувати ще тисячі невинних українців і захоплювати більше землі».

Президент України Володимир Зеленський зробив і свої опитування у Twitter, питаючи підписників, чи їм більше подобається проукраїнський чи проросійський Маск. Речник Кремля Дмитро Пєсков привітав пропозиції Маска, заявивши: «Дуже позитивно, що хтось на зразок Ілона Маска шукає мирний вихід із цієї ситуації».

До речі, Федеральний закон США забороняє приватним громадянам вести закордонні справи без дозволу чи участі уряду США. Закон був підписаний президентом Джоном Адамсом у 1799 році, але ніхто ніколи не був притягнутий до відповідальності за ним.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *