Як шукають роботу українці в Каліфорнії, які приїхали за програмою Uniting for Ukraine

Як шукають роботу українці в Каліфорнії, які приїхали за програмою Uniting for Ukraine

Знайти роботу у США для українських переселенців — завдання не просте. Проблеми з документами і мовою — лише кілька із низки викликів. Однак деяким українцям все ж вдається знайти для себе місце на ринку праці, розповідає «Голос Америки».

Юлана Сиченко — починаюча акторка з Києва. До війни вона знімалася у серіалах та підпрацьовувала масажисткою. Та після повномасштабного російського вторгнення опинилася із сім’єю у Сполучених Штатах. Інтерв’ю було опубліковано у середині вересня.

«У Києві я працювала акторкою останніх багато років. І масажисткою також. Масажі — це був парт-тайм», – розповідає Юлана.

Спонсори, які погодилися прихистити Юлану з мамою та сестрою, живуть у Лос-Анджелесі, серці американської кіноіндустрії. Жінка живе тут вже п’ять місяців. Вона отримала так званий гуманітарний пароль, але поки що не має дозволу на роботу.

«Чекати можна і сім місяців, і вісім, і десять», – пояснює вона.

Юристи запевняють: імміграційні служби пообіцяли, що українці, які приїхали за програмою Uniting for Ukraine, зможуть отримати дозвіл на роботу за пришвидшеною процедурою.

Юлана Сиченко. Фото: кадр відео “Голос Америки”

«По інформації, якою я володію, ті документи, які будуть подані зараз онлайн, обіцяють розглянути протягом шести тижнів з моменту отримання біометрики. Дуже хочеться, щоб так воно і було», – каже імміграційна адвокатка Ірина Мазур.

Поки чекає на дозвіл, Юлана намагається знайти шляхи заробітку, підпрацьовує масажисткою за пожертви клієнтів. Також на волонтерських засадах вже встигла знятися у короткометражному фільмі. Протриматися допомагає соціальна підтримка від держави, талони на харчі та медичне страхування.

«Це такі картки для їжі. Тобто тобі дають гроші на їжу і дають страховку. Це дуже сильно допомагає. Ти можеш їсти і не витрачати свої кошти, і лікуватися — це всі лікарі, що потрібні», – каже Юлана.

Імміграційна адвокатка Ірина Мазур стверджує: США не найкращий варіант для імміграції, адже держава не пропонує грошової допомоги, як, наприклад, Канада чи країни Європи.

«Як такої грошової допомоги держава не надає ніколи й нікому. Тому потрібно шукати організації, які розглянуть ваші умови», – каже адвокатка.

Юлана це усвідомлює, але вірить, що з дозволом на роботу Лос-Анджелес відкриє для неї багато можливостей.

«Я би хотіла ходити на кастинги, але для цього потрібен дозвіл на роботу. Зніматися у Голлівуді, взагалі будь де, без дозволу на роботу неможливо. Я чекаю цього дуже сильно. Як тільки я отримаю social security number з дозволом на роботу, я почну ходити по кастингах», – сподівається жінка.

Загалом до США прибуло вже понад 100 тисяч українських біженців від російської агресії. Згідно умов програми Uniting for Ukraine, на цьому етапі вони можуть перебувати у країні до двох років.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *