США незадоволені затримкою та обсягом економічної допомоги Україні від Європи

США незадоволені затримкою та обсягом економічної допомоги Україні від Європи

Голова Казначейства США Джанет Єллен тисне на європейських колег щодо збільшення та прискорення фінансової допомоги Києву, пише Washington Post.

Між США та їхніми західними союзниками зростає напруженість через погіршення економіки України, оскільки американські чиновники все більше спонукають Європейський Союз збільшити фінансову допомогу зруйнованій війною країні.

Кілька разів цього тижня під час зустрічей світових фінансових лідерів у Вашингтоні голова Казначейства США Джанет Єллен закликала своїх міжнародних колег прискорити як швидкість, так і підвищити кількість грошей, які надходять до України. До Єллен приєдналися президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Денис Шмигаль, які віртуально виступили на зустрічі вищих фінансових чиновників Світового банку в середу.

Йеллен також підняла це питання на приватній зустрічі цього тижня в Міжнародному валютному фонді з виконавчим віце-президентом Європейської комісії Валдісом Домбровскісом і єврокомісаром з економіки Паоло Джентілоні. Вона знову говорила про це на наступній зустрічі міністрів фінансів всіх членів ЄС.

Нові прогнози Світового банку минулого тижня показують, що цього року економіка України скоротиться на 35 відсотків, а фінансові чиновники країни кажуть, що на початку наступного року інфляція може сягнути 40 відсотків — це близько до економічного визначення «гіперінфляції». США виділили 8,5 мільярда доларів на економічну допомогу та виділять ще 4,5 мільярда доларів до кінця року. Європейський Союз пообіцяв виділити 11 мільярдів євро, але видав лише близько 3 мільярдів у вигляді позик. Частково проблема полягає в тому, що такі рішення ЄС мають бути підтримані одноголосно, тоді як США можуть схвалити допомогу без консультацій з іншими країнами.

«ЄС приймає мільйони біженців з України. Це потрібно враховувати під час обговорення обсягу підтримки та допомоги, – сказав європейський чиновник на умовах анонімності, щоб відверто відобразити позицію ЄС. – Крім того, ЄС взяли довгострокові зобов’язання щодо відбудови України. Для нас це не змагання. Допомога Україні в наших життєвих інтересах, і ми сповнені рішучості зробити все можливе, щоб допомогти перемогти агресора та відбудувати країну».

Євроcоюз бореться з власним рядом викликів на тлі погіршення світової економіки. Цієї зими Європа зіткнулася з серйозним економічним спадом і ймовірною рецесією, оскільки Росія перекриває джерела енергії на континенті у відповідь на санкції. Інфляція в Європі не вщухає, а ціни на енергоносії там злетіли вище, ніж у США.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *