Республіканці припускають обмеження допомоги Україні у разі перемоги на виборах

Республіканці припускають обмеження допомоги Україні у разі перемоги на виборах

Українські чиновники висловили «шок» через припущення республіканців про те, що майбутня допомога Києву може бути обмежена, якщо партія виграє Палату представників на проміжних виборах у США в листопаді, пише Financial Times.

Лідер меншості в Палаті представників Кевін Маккарті сказав на початку цього тижня, що він очікує труднощів із наданням додаткової допомоги Україні, якщо його партія виграє нижню палату Конгресу — результат, прогнозований поточними опитуваннями.

«Я думаю, що люди сидітимуть у рецесії, і вони не збираються виписувати Україні карт-бланш», — сказав Маккарті Punchbowl News.

Давід Арахамія, голова партії президента України Володимира Зеленського в парламенті, сказав Financial Times у середу: «Ми були шоковані, почувши ці коментарі пана Маккарті, чесно». Він додав, що зустрічався з Маккарті під час нещодавнього візиту до Вашингтона, і його переконали, що підтримка Києва США продовжиться.

«Всього кілька тижнів тому наша делегація відвідала США і мала зустріч з паном Маккарті, — сказав Арахамія. — Нас запевнили, що двопартійна підтримка України у війні з Росією залишатиметься головним пріоритетом, навіть якщо вони переможуть на виборах».

Майкл МакКол, головний республіканець у Комітеті Палати представників у закордонних справах, сказав Bloomberg, що республіканці все ще підтримують допомогу Україні, але хочуть бачити більше контролю: «Ми хочемо переконатися, що наші партнери по НАТО підходять до плану і несуть тягар витрат».

Джош Хоулі, сенатор-республіканець від штату Міссурі, заявив в середу: «Сполучені Штати витратили на допомогу Україні більше, ніж усі наші європейські союзники разом узяті, і без суттєвого контролю. Це безглуздо і невигідно».

Як зазначає видання, адміністрація Байдена очікує, що конфлікт зрештою завершиться за столом переговорів, та офіційні особи продовжуватимуть надавати допомогу, щоб зміцнити позиції України. Аналітики додають, що адміністрація може спробувати просунути великий пакет допомоги під час сесії Конгресу, якщо республіканці виграють Палату представників, перш ніж вона перейде під контроль Республіканської партії.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *