Джо Байден та Ріші Сунак домовилися про спільну підтримку Україні

Джо Байден та Ріші Сунак домовилися про спільну підтримку Україні

Президент Сполучених Штатів Джо Байден і новий прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак домовилися співпрацювати, щоб підтримати Україну та протистояти Китаю, йдеться в заяві Білого дому після першої телефонної розмови політиків, пише Al Jazeera.

Розмова відбулася через кілька годин після того, як Сунак став третім прем’єр-міністром Великої Британії цього року. Байден та Сунак підтвердили «особливі стосунки», які існують між країнами, і заявили, що працюватимуть разом для просування глобальної безпеки та процвітання.

«Лідери погодилися з важливістю спільної роботи для підтримки України та притягнення Росії до відповідальності за агресію», — йдеться в повідомленні Білого дому.

Байден і Сунак також погодилися «розв’язати виклики, поставлені Китаєм», який Вашингтон визначив як свого головного геополітичного та економічного суперника на світовій арені. Даунінг-стріт оприлюднив власний текст розмови, у якому сказано, що політики «обговорили масштаби співпраці Великої Британії та США, як на двосторонньому рівні, так і в таких регіонах, як Індо-Тихоокеанський регіон», а також більш спірне питання Північної Ірландії.

Сунак, старший син лікаря та фармацевта індійського походження, успадкував економічну кризу після відставки Ліз Трасс після шести тижнів її перебування на посаді.

У вівторок він провів свою першу телефонну розмову на посаді — це була розмова з президентом Володимиром Зеленським, під час якої Сунак пообіцяв «неухильну підтримку» Великої Британії Україні. Британія є ключовим європейським союзником Сполучених Штатів у озброєнні та підтримці українських військових під час повномасштабної війни.

Його попередники, Борис Джонсон та Ліз трасс голосно пообіцяли повну підтримку Україні, і у вівторок ввечері новий прем’єр-міністр заявив, що під його керівництвом підтримка Великої Британії буде «сильною, як ніколи».

Називаючи «привілеєм» можливість спілкуватися із Зеленським, Сунак написав у Twitter: «І він, і український народ можуть розраховувати на подальшу солідарність і підтримку Великої Британії. Ми завжди будемо з Україною». Зеленський у Твіттері назвав це «чудовою розмовою». Політики домовилися «написати нову главу» у відносинах між двома країнами.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *