До уряду США прибули системи ППО NASAMS, призначені спеціально для України

До уряду США прибули системи ППО NASAMS, призначені спеціально для України

Компанія Raytheon Technologies поставила уряду Сполучених Штатів дві складні системи протиповітряної оборони NASAMS, призначені для України, повідомив у вівторок виконавчий директор, пише Defense News.

«Ми щойно поставили дві системи NASAMS. … Дві з них ми передали уряду кілька тижнів тому. Їх наразі встановлюють в Україні», — сказав генеральний директор Грег Хейс.

«Це система протиповітряної оборони, яка може стріляти передовою ракетою класу „повітря-повітря“ середньої дальності AIM-120, і може збити все в небі, від безпілотників до балістичних ракет і винищувачів», — сказав Хейс.

Зброя, розроблена Норвегією, забезпечить захист середньої та великої дальності від російських атак, які протягом останніх двох тижнів націлювалися на цивільну інфраструктуру України, використовуючи ракети та безпілотники.

США пообіцяли поставити два NASAMS протягом декількох тижнів і ще шість протягом більш тривалого періоду часу. Президент США Джо Байден під час телефонної розмови цього місяця пообіцяв президенту України Володимиру Зеленському прискорити поставки NASAMS на тлі нападів Росії ракетами та літаючими безпілотниками.

Високопоставлений чиновник Пентагону заявив, що NASAMS, як очікується, доставлять «протягом наступних кількох тижнів», і що Україна оголосить, коли вони будуть у країні та запрацюють. Збройні сили США «продовжуватимуть наполегливо працювати, щоб доставити їх туди якомога швидше», — сказав чиновник.

У звіті про прибутки Raytheon за третій квартал у вівторок Хейс сказав, що фірма очікує побачити більше замовлень NASAMS «незабаром» у зв’язку зі стрімким попитом на продукцію фірми після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

США надали військову допомогу на суму понад 17 мільярдів доларів після того, як Росія повномасштабно вторглася в Україну 24 лютого, та наклали на РФ широкий спектр санкцій.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *