У Києві відбулася прем’єра фільму-претендента на «Оскар» від України

У Києві відбулася прем’єра фільму-претендента на «Оскар» від України

Прем’єра українського претендента на премію «Оскар» наступного року про сім’ю, яка живе в окупованому селі на сході України, відбулася в переповненому київському кінотеатрі, незважаючи на масштабні відключення електроенергії та повітряні тривоги, пише Yahoo.

Багато українських військовослужбовців у формі були серед приблизно 400 глядачів на показі фільму «Клондайк», який розповідає про Іру, вагітну українку, яка відмовляється тікати зі свого села, коли його захоплюють підтримувані Росією озброєні сепаратисти в 2014 році. На партнера Іри Толіка друзі тиснуть, щоб він приєднався до сепаратистів, а її брат категорично проукраїнський.

У фільмі також зображено збитий неподалік малайзійський авіалайнер MH17 — катастрофа, у якій міжнародні слідчі звинуватили сепаратистів, що вони та Москва заперечують. Уламки літака створюють трагічний фон для фільму.

Українська режисерка Марина Ер Горбач розповіла, що її фільм мав на меті показати, як звичайні люди намагаються жити далі навіть посеред катастрофи і як вони розриваються між любов’ю до дому та бажанням бути вільними та безпечними.

«Усі 100 хвилин прем’єри мені довелося стежити за новинами на випадок сирен повітряної тривоги. Їх не було, тому я дуже щаслива», — сказала вона. А на випадок відключень електроенергії, які щодня відбуваються в Києві, у кінотеатрі було підготовано генератор.

Коментуючи тему свого фільму, режисерка зізналася: багато іноземних глядачів казали їй, що вони не знали, що бойові дії вже спалахнули в Україні в 2014 році, за вісім років до того, як Росія почала своє повномасштабне вторгнення 24 лютого.

В український прокат фільм вийде наступного тижня.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *