Українці витрачають за кордоном до 2 мільярдів доларів на місяць — НБУ

Українці витрачають за кордоном до 2 мільярдів доларів на місяць — НБУ

Витрати українців за кордоном зросли втричі — до 2 мільярдів доларів на місяць, підрахував Національний банк України. Про це пише New Voice of Ukraine.

Витрати українських мігрантів за кордоном у 2022 році досягли $2 млрд на місяць, що втричі перевищує показники 2021 року, повідомляє 12 грудня Інтерфакс-Україна з посиланням на голову НБУ Андрія Пишного.

«Українські мігранти підтримують економіку європейських країн — такий неочевидний висновок фахівців нашого аналітичного відділу», — сказав Пишний.

За словами Пишного, європейська економіка отримує позитивний фіскальний ефект і довгостроковий позитивний ефект — за рахунок витрат і зайнятості українських громадян.

Пишний зазначив, що витрати українців за кордоном покриваються за рахунок накопичених заощаджень в українських банках, заробітної плати в Україні та в країнах перебування, а також соціальної допомоги, що надається державою.

Він уточнив, що розрахунки НБУ базувалися на дослідженнях МВФ і свідчать, що завдяки внеску українських мігрантів ВВП Естонії, Польщі та Чехії у 2026 році буде на 2,2-2,3% вищим, ніж у сценарії без міграції.

«З початку повномасштабної війни українці в Польщі заплатили 10 млрд злотих ($2,4 млрд) податків, що значно перевищує суму наданої (їм) фінансової допомоги», — зазначив Пишний.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *