Україна отримає ще 10 тисяч антен Starlink: проблеми з фінансуванням «вирішено»

Україна отримає ще 10 тисяч антен Starlink: проблеми з фінансуванням «вирішено»

Україна має гарантії від Маска та фінансування угод із союзниками ЄС, каже чиновник, на якого посилається Ars Technica.

Україна отримає ще понад 10 тисяч терміналів Starlink у найближчі місяці завдяки новій угоді зі SpaceX і фінансуванню з кількох європейських країн, заявив віцепрем’єр-міністр — міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров в інтерв’ю Bloomberg. Федоров зазначив, що «всі фінансові питання вирішені», принаймні до весни.

Раніше SpaceX звернулася до Пентагону з проханням профінансувати український уряд і військові використання Starlink, заявивши, що не може дозволити собі платити за операції нескінченно. Але генеральний директор Ілон Маск відмовився від цієї позиції в жовтні, написавши: «Хоча Starlink все ще втрачає гроші, а інші компанії отримують мільярди від платників податків, ми просто продовжимо безкоштовно фінансувати український уряд».

Федоров сказав у інтерв’ю Bloomberg, що «Маск запевнив нас, що продовжуватиме підтримувати Україну. Коли у нас відбулося потужне відключення світла, я написав йому того дня, і він миттєво відреагував і уже зробив деякі кроки. Він розуміє ситуацію».

Послуга супутникового Інтернету Starlink була життєво важливою для українських військових на тлі збоїв у дротових широкосмугових мережах.

«Альтернативи супутниковому зв’язку немає», — сказав Федоров Bloomberg під час інтерв’ю в своєму офісі в Києві.

Він заявив, що з лютого Україна отримала близько 22 000 терміналів Starlink, не враховуючи 10 000, які планується відправити в найближчі місяці. Він також розповів про нові фінансові угоди з європейськими країнами: уряди кількох країн готові розділити оплату, хоча він їх не назвав.

Україна готується до можливих ще більш тривалих відключень, «якщо Росії вдасться ще більше зруйнувати енергетичну інфраструктуру країни», зазначається в матеріалі.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *