Україна повернула хлопця-сироту, якого примусово вивезли та віддали в російську сім’ю

Україна повернула хлопця-сироту, якого примусово вивезли та віддали в російську сім’ю

В Україну повернувся неповнолітній хлопець, якого окупанти вивезли з Донеччини до Росії, пише Ukrinform.

«На День Святого Миколая трапляються дива. Сьогодні таке диво сталося з 16-річним Сергієм, який повернувся в Україну майже через вісім місяців після депортації до Російської Федерації», – написав Дмитро Лубінець, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

Хлопець жив під Маріуполем, незадовго до війни втратив батьків, але у нього є сестра, а тепер у нього також є турботливі земляки, які готові йому допомогти. Після захоплення його рідного села росіянами його, як і багатьох інших дітей, вивезли до Донецька, а згодом до Росії.

Лубінець повідомив, що російська дитяча омбудсмен Марія Львова-Бєлова дозволила «усиновити» Сергія та інших депортованих українських дітей російським родинам. У родині, в якій опинився хлопець, було троє власних дітей і вже одна прийомна. З новою «сім’єю» Сергій не спілкувався.

На щастя, в тій родині з ним не жорстоко поводилися, але хлопець постійно думав, що йому треба повернутися в Україну. Сергій знайшов допомогу в Інтернеті, повідомив омбудсмен. Він написав в одному з чат-ботів, що хоче повернутися в Україну, і отримав відповідь, що йому допоможуть.

«Вчора його зустріли на кордоні з Україною і він щасливий, що нарешті вдома», – додав Лубінець.

Він запевнив, що Офіс уповноваженого подбає про те, щоб хлопець отримав психологічну, а за потреби – медичну допомогу та відновив навчання. Офіційним опікуном стане його сестра.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *