Чому Україна досі не отримала зброю через ленд-ліз: пояснення від МЗС

Чому Україна досі не отримала зброю через ленд-ліз: пояснення від МЗС

Вашингтон поки не використовує ленд-ліз, щоб уберегти український бюджет від величезних витрат у майбутньому, а військова допомога США зараз передається Україні за іншими програмами, пише Yahoo.

Про це у коментарі «Громадському» повідомив речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко. Він пояснив, що механізм ленд-лізу передбачає те, що США можуть передавати Україні свою оборонну техніку в оренду або на умовах лізингу.

«Перевагою цього інструменту є швидкість ухвалення рішень урядом США, за спрощеною процедурою, без зайвої бюрократії та необхідності голосування за кожен пакет допомоги Україні в Конгресі США. Недоліком є те, що обсяги поставок американської зброї в рамках ленд-лізу напряму залежать від фінансових можливостей України», — пояснив речник.

Ніколенко заявляє, що на даному етапі війни США вирішують надавати військову допомогу Україні за рахунок власного федерального бюджету, оскільки недостатність допомоги або її неефективність «матиме фатальні наслідки для всього вільного демократичного світу.»

Київ зараз отримує допомогу у сфері безпеки та оборони за трьома програмами: Ініціатива сприяння безпеці України (USAI), Іноземне військове фінансування (FMF) і Поповнення запасів зброї США. За цими програмами допомога військовим надається безкоштовно, на відміну від ленд-лізу, і не передбачає компенсації з боку України.

Нагадаємо, що 9 травня президент США Джо Байден підписав закон про ленд-ліз для України. Він набрав чинності 1 жовтня. Документ дає можливість суттєво пришвидшити постачання зброї, транспорту, продовольства та іншої допомоги у лізинг або безкоштовно зі США в Україну. Завдяки ленд-лізу Білому дому не доведеться чекати спеціального виділення Конгресом коштів на ці цілі.

Востаннє програма ленд-лізу використовувалася під час Другої світової війни. У той час США постачали союзникам боєприпаси, спорядження та іншу необхідну сировину і продовольство для боротьби з Третім Рейхом.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *