Японія обрала ієрогліфом року символ, який означає «війна», на тлі подій в Україні

Японія обрала ієрогліфом року символ, який означає «війна», на тлі подій в Україні

Люди в Японії обрали ієрогліфом (кандзі, або символом) року «війна» як символ, який підсумовує 2022 рік — рік, відзначений війною в Україні та вбивством колишнього прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе, пише The Guardian.

Згідно з організаторами щорічного конкурсу, Japan Kanji Aptitude Testing Foundation, символ, обраний під час публічного голосування, відображає настрої японців щодо стану світу, а також підвищену тривогу через слабку єну та високу вартість життя.

Навпаки, минулого року домінував вибір на олімпійську тематику після того, як Токіо приймав літні Ігри в розпал пандемії Covid-19.

«Вторгнення Росії в Україну, вбивство колишнього прем’єр-міністра Сіндзо Абе та швидке знецінення єни та інфляція, з якими ми стикаємось у повсякденному житті, викликали занепокоєння у багатьох людей», — йдеться у заяві фонду.

Абе, прем’єр-міністр Японії, який найдовше керував урядом, був застрелений під час передвиборчої промови в липні, людиною, яка, ймовірно, була обурена його зв’язками з японською Церквою об’єднання.

Символ, який вимовляється як sen у таких словах, як senso (війна) та ikusa (битва), коли він з’являється сам по собі, був обраним кандзі в 10 804 із 223 768 записів.

«Я був здивований, розчарований, злий і засмучений війною в Україні. Я також злюся на себе за те, що не можу нічого з цим вдіяти», — сказав один із виборців, який обрав кандзі sen.

Однак цьогорічне опитування, яке триває вже 28-й рік поспіль, не було зовсім похмурим. Кандзі, що означає задоволення, посідає друге місце, за ним іде символ насолоди. Кандзі війни востаннє очолював опитування у 2001 році, у рік терактів 11 вересня.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *